понеділок, 17 січня 2022 р.

Донецький аеропорт

   


    Після початку російської агресії проти України у 2014 році історія розпочатої Путіним гібридної війни містить багато трагічних епізодів. Після кривавих подій на Майдані наша країна була неготовою до протистояння з сильним ворогом в особі Російської Федерації і зазнала багато болючих поразок. Однак, не дивлячись ні на що, Збройні сили України змогли стримати ворожий наступ і написати чимало героїчних епізодів цієї війни. Найяскравішим з них, без сумніву, є битва за Донецький аеропорт (ДАП).

         Протистояння розпочалося близько 3-ї години ночі 26 травня 2014 року. Тоді на територію аеропорту увірвалася майже сотня озброєних бойовиків. Вони висунули вимогу вивести українських військових, які на той час охороняли внутрішній периметр Донецького аеропорту. Через наявність у терміналі аеропорту цивільного населення військові змушені були відступити в розташований поблизу старий термінал.

         У відповідь на агресивні дії росіян на летовище висадився десант, який витіснив бойовиків, зайняв периметр і диспетчерську вежу. Перший постріл у новому терміналі аеропорту був зроблений українським снайпером по бойовику, що намагався підбити з ПЗРК винищувач ЗСУ. З томного пострілу снайпера і почалася битва за аеропорт. Перший бій тривав лічені години, проте терористи зазнали чималих втрат і відступили. А ДАП відразу став найгарячішою точкою на мапі АТО.

         Почалося тривале протистояння. У Москві розуміли, що позиції ЗСУ в аеропорту є прекрасним плацдармом для розвитку наступу на Донецьк, тож спроби штурму ДАП відтоді стали регулярними. У штурмі аеропорту брали участь не тільки терористи так званої ДНР, а й кадрові російські військові, зокрема ГРУ ЗС РФ, підрозділи «кадирівців». З українського боку до оборони аеропорту в різний час залучалися військовослужбовці 3-го полку спеціального призначення, майже всі десантні бригади ЗСУ, УДА «Правий сектор» і низка добровольчих батальйонів.  Селище Піски й аеропорт обороняли піхотинці, артилеристи і танкісти 93-ї механізованої бригади, танкісти 1-ї танкової бригади і бійці батальйону МВС «Дніпро - 1». За 242 дні запеклого протистояння утворилося справжнє ядро української армії, яке складалося з мотивованих, і добре підготовлених солдатів і офіцерів.

         Фінальна фаза битви за аеропорт розпочалася 13 січня 2015 року. Росіяни нарешті зрозуміли, що вибити «кіборгів» з будівель ДАП їм не під силу, тож вирішили зруйнувати останні. Після масових артилерійських обстрілів упала диспетчерська вежа аеропорту. Того ж дня бойовики висунули «кіборгам» ультиматум – залишити аеропорт або загинути. Українські вояки вибрали бій, і відтоді в аеропорту запанувало справжнє пекло. 19 січня терористами був підірваний 2-й поверх нового терміналу, а в ніч на 22 січня, скориставшись перемир’ям для вивезення вбитих і поранених, росіяни замінували будівлю й знищили її остаточно. Від терміналу залишився тільки каркас, тож обороняти було більше нічого. Тоді загинули й потрапили до полону кілька десятків українських бійців. Решта «кіборгів», знищивши наостанок злітну смугу відійшли у Піски, залишаючи територію ДАП під вогневим контролем.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...