субота, 8 січня 2022 р.

ВИЗВОЛЕННЯ КІРОВОГРАДА

  


   7 січня 1944 року о 3.00 297-ма стрілецька дивізія полковника Андрій Ковтун-Станкевича розпочала штурм Кіровограда.

         1059-й і 1055-й стрілецькі полки близько 5.30 увійшли до його передмістя – Кущівки. Обороняючи Кіровоград німці влаштували свої позиції у вигляді траншей. Вони розташовувалися в 500 м західніше Кущівки і північніше дороги Кущівка – Покровське Далі, продовжуючи наступ, полки 297-ї дивізії о 10.00 дісталися центру міста і зайняли позиції біля трьох його церков – Успенської, Преображенської і Володимирівської. Після цього один батальйон 1055-го полку переправився через р. Інгул і вступив у бій з німцями поблизу фортеці Святої Єлисавети, а інший – рушив до центральної площі, а також мікрорайону Велика Балка. 1059-й полк тим часом зайняв мікрорайон Ковалівка та місцеву залізничну станцію, яку його батальйони взяли під контроль приблизно о 15 годинні.

         Перебіг боїв за Кіровоград в Журналі дій 297-ї дивізії підсумовується так: «очищая медленно, квартал за кварталом, к 21-00 7.1.1944 г. весь город Кировоград был полностью очищен от противника и шло уничтожение изолированных окруженных групп противника в районе оврага на восточной окраине Кировограда».

         Поруч з стрілецькими полками 297-ї дивізії бої на вулицях Кіровограда вели 31-ша танкова бригада 29-го корпусу та 110-та танкова бригада 18-го корпусу. В історико-краєзнавчій літературі побутує твердження, що саме танкісти 31-ї бригади полковника Семена Попова першими вступити в межі міста з південної сторони. Сталося це пізно вночі 7 січня, після того, як підрозділ оволодів Клинцями, Первозванівкою і нинішніми мікрорайонами міста – Масляниківкою, Арнаутівкою і Новоолексіївкою. 7 січня німці атакували позиції бригади, змусивши її зупинити своє подальше просування до центру міста. Також, як зазначається в Журналі бойових дій 31-ї бригади ворожа артилерія вела вогонь по кладовищу, що східніше розвилки дороги на Рівне, а також по фортеці Святої Єлисавети . У результаті бригада очистила від німців південну частину міста і станом на 20.00 7 січня розташовувалася в межах мікрорайону Новоолексіївка. Інші підрозділи 29-го корпусу на цей час перебували південніше Старої Балашівки і біля Озерної балки (25-та танкова бригада і 53-й мотострілецький батальйон) та Кущівки (32-га танкова бригада). Вранці 8 січня їм було наказано залишити межі та околиці Кіровограда і наступати на південний захід, в напрямку Карлівки, Іванівки, Назарівки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...