понеділок, 17 січня 2022 р.

ГОЛОВНИЙ КОНСТРУКТОР КОСМІЧНОЇ ТЕХНІКИ

    

                                12 січня                              минає 115 років  від дня народження  Корольова Сергія Павловича, українського вченого, конструктора ракетно-космічних систем

                                      

         Видатний вчений Сергій Корольов народився на Житомирщині у 1906 році. Його доля була досить складною і не раз випробовувала майбутнього конструктора на міцність. Він пройшов війни, революцію і сталінські концтабори перед тим, як стати на чолі космічної програми СРСР. Але, незважаючи ні на що, С.Корольов з честю пройшов усі випробування  і прославив свою Батьківщину на багато років уперед.

         Призначенню Корольова головним конструктором ракетно-космічної техніки передували певні події. У 1945 році, після закінчення війни, Корольов з групою інших учених був направлений до Німеччини для ознайомлення з трофейною ракетною технікою. Після повернення до Москви у 1946 році він отримав призначення на посаду головного конструктора балістичних ракет далекого радіусу дії. Саме Корольов розробив ідею міжконтинентальної багатоступінчастої балістичної ракети і вже в серпні 1957 року здійснив успішний запуск.

         Займаючись конструюванням балістичних ракет, Корольов не забував свою мрію про підкорення космосу людиною. Тому з 1949 року почав експерименти з вивчення параметрів космічного простору, сонячних і космічних просторів, магнітного поля землі, а також вивчення засобів життєзабезпечення людини під час перебування у космосі.

         4 жовтня 1957 року розпочалася космічна ера в історії людства. Саме у цей день під керівництвом С. Корольова був запущений на орбіту перший штучний супутник Землі. У 1958 році  КБ Корольова був  виведений у космос геофізичний супутник і апарати серії «Електрон» для дослідження радіаційних поясів земля. Наступного року було запущено ще три автоматичних  космічних апарати.

         На початку 1960-х років під керівництвом Корольова був створений пілотований космічний корабель «Восток». А вже 12 квітня 1961 року Корольов здійснив перший у світі запуск ракети з людиною на борту. Першим космонавтом в історії людства, як відомо, став росіянин Ю.Гагарін. 6 серпня 1961 року в космос був запущений другий космічний апарат «Восток-2», політ якого тривав одну добу.

         Усього за життя С.Корольова на космічних кораблях, розроблених його конструкторським бюро, на орбіті побувало одинадцять радянських космонавтів. Крім того, 18 березня 1965 року під час польоту на кораблі «Восход-2» О.А.Леонов здійснив перший у світі вихід людини у відкритий космос. Підкоривши і цю висоту, Сергій Павлович  узявся за реалізацію ідеї пілотованої орбітальної станції. ЇЇ прообразом став принципово новий космічний корабель «Союз». Він мав побудувати відсік, де космонавти могли перебувати без скафандрів. У ході польоту також передбачалося автоматичне стикування на орбіті двох кораблів «Союз» і перехід космонавтів з одного корабля в інший. Останній проект був реалізований після смерті Сергія Корольова, внаслідок невдалого хірургічного втручання (14 січня 1966 року). Радянський Союз саме завдяки генію українця Сергія Корольова у шістдесятих роках ХХ сторіччя став світовим лідером у галузі ракетобудування

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...