понеділок, 21 грудня 2015 р.

ІНТЕРНЕТ ЧИ БІБЛІОТЕКА?

   Інтернет сьогодні скрізь: у кожному домі, офісі, мобільному телефоні. Зручність користування цим винаходом цивілізації є простою і доступною майже кожному студентові, працівникам розумової праці та й багатьом іншим громадянам. 
   Усілякі пошукові системи потрібної інформації. На перший погляд, це зручно, значно скорочує час на пошуки потрібної інформації.

   Але давайте розберемося, чим ми платимо за ці зручності і чи такою вже достовірною є інформація, викладена на сайтах в Інтернеті.
   У минулі часи поява "всесвітньої мережі"  викликала захоплення й подив. Передача інформації на величезні відстані займала кілька секунд. Доступність усіх світових сайтів відкривала величезні можливості  в пізнанні світу та спілкуванні з людьми з інших континентів Земної кулі. Зручність та заощадження часу на пошуки потрібної інформації, не йшла ні в яке порівняння з подібним пошуком у бібліотеці  з її численними каталогами та різними незручностями, пов'язаними з копіюванням цієї інформації. Не виходячи з будинку, кожен міг торкнутися до будь-яких знань, якими наповннений Інтернет. Але яку ж ціну ми платимо за наше небажання ходити й працювати з книгами? І наскільки правдивою є інформація, яку ми знаходимо в мережі Інтернет?
   Звичайно, Інтернет є дуже важливим і корисним винаходом людства. Але, як і всі знання та винаходи в цьому світі, усе залежить від того, в чиїх руках вони перебувають відповідно, служать добру, творінню, розвитку чи злу та руйнуванню.
   В Інтернеті мізерність та однотипність інформації. Те що кому в голову стукнуло, той  про те й написав. Очевидно, тому ми й отримуємо з преси  та телебачення не найякіснішу інформацію. 
   Адже раніше до появи Інтернету, усе було інакше. Ми ходили до бібліотеки. В книгах знаходили потрібну нам інформацію. Якщо порівняти інформацію з книг та Інтернету виявимо неточні подання або спотворення.
   Отож, на сьогодні ми з вами ще маємо унікальну можливість працювати й отримувати необхідну інформацію в найкращих пощукових системах - бібліотеках. 
    В Інтернеті, якщо цим займається недобросовісна людина, то не виключено, що можуть з'явитися і "любителі виправляти історію", вносити непоправні корективи до текстів книг без особливих  витрат сил, подавати історичну інформацію неправдиво, або під певним кутом для зміни свідомості читачів, або догоджаючи правлячому режиму. Раніше це робилося набагато складніше, постійно  випускалися нові  підручники  історії. І всі могли помітити ці зміни. У мережі ці поправки будуть помітні  лише малій кількості людей - науковим співробітникам та працівникам цього напрямку.  А більшість людей  залишається в повній невідомості.
   Інтернет  не працює, якщо є перебої з електроенергією. Життя переконує, що можуть статися будь-які події, пов'язані зі стихійними лихами, війнами тощо. Якщо електрика пропаде, то разом з нею обмежиться й доступ до всієї інформації, що знаходиться на серверах. Ми не зможемо використати сучасні носії та накопичувачі інформації без електрики, отже, не зможемо й освоїти записану на них інформацію. Книга в цьому сенсі є найнадійнішим "охоронцем" знань  людства.
   Звичайно, Інтернет є дуже важливим і корисним винаходом людства. Але, як і всі знання та винаходи в цьому світі, усе залежить від того, в чиїх руках вони перебувають, відповідно, служать добру, творінню,  розвитку чи злу та руйнуванню.
   Тому дуже важливо, щоб люди мали доступ до справжніх знань і розвивали в собі позитивні якості, наповнювали той же Інтернет потрібною та правдивою інформацією. Тоді цей винахід людства стане дійсно якісним джерелом знань. 
  Сьогодні бібліотеки називають "інтелект-центрами". Це справді відповідна назва для місця, де люди підвищують рівень свого інтелекту, розвивають його й торкаються до знань не лише в царині історії, але й у сфері, точних наук, медицини, філософії, літератури. І найголовніше, що ці книги є не лише в великих міських бібліотеках, але й у районних та сільських. Перебуваючи в незабутній атмосфері, яка панує в читальних залах бібліотеки, працюючи з книгами, мимоволі поринаєш в особливій світ, який готовий відкрити свої секрети допитливій людині.
 Тож, дорогі друзі, поки є ще така можливість - ласкаво просимо до Світу справжнього скарбу людства, до світу Книжкових Знань! 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...