понеділок, 30 листопада 2015 р.

ХВОРОБА СНІД. ВОНА НЕСЕ СТРАЖДАННЯ ГНІТ

1 грудня  відзначається Всесвітній день
 боротьби зі СНІДом та День
 порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми.
   Відзначається цей день з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

   Життя, яке ми отримуємо в подарунок лише одного разу, прекрасне й неповторне. На жаль, ми його не цінуємо, поки здорові. Але і здоров'я ми не бережемо, бездушно витрачаємо, поступаючись нашим згубним звичкам. Їх легко набути, але дуже важко позбавитися без іще більшого збитку для власного здоров'я.
   Наркотики і СНІД - два найстрашніші зла сучасності. Як відзначають фахівці, сьогодні на планеті від СНІДу  страждає майже сорок мільйонів осіб. Минулого року від цього захворювання пішли з життя більше трьох мільйонів людей. Із них більше п'ятиста тисяч були діти. Як і раніше, залишаються регіони з найбільшим рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію: це Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Київська області та місто Київ. Офіційна кількість українців, які живуть з ВІЛ/СНІДом, чягає 272 тисч чоловік, серед них понад 13 тисяч дітей. Щодня ВІЛ вражає близько 40 наших співвітчизників, 8 вмирає від СНІДу.
   Зараження відбуваються через кров, що містить вірус імунодефіциту людини, статевим шляхом, від матері до плоду й новонародженого. Зараження після внутрішнього введення наркотиків стало причиною інфікування 65,7%  від кількості виявлених в Україні.
   Дані статистики свідчать про зростання смертності в основному серед людей молодого й середнього віку. 
   Як відомо, СНІД - одна з найважливіших проблем, з якою зіткнулось людство в минулому столітті та з якою ми увійшли у ХХІ століття.
   Про СНІД відомо багато, але кожного дня зявляється нова інформація. Стрімко зростає кількість інфікованих хворих та померлих від СНІДу. Разом з тим накопичено відповідний багаж зназь, використання яких дасть можливість якщо не припинити поширення хвороби, то хоча б загальмувати його.
   СИНДРОМ - ряд ознак (симптомів), що вказують на наявність хвороби чи стану.
   НАБУТОГО - такого, що передається від однієї людини до іншої, а також від матері до дитини.
    ІМУННОГО - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.
ДЕФІЦИТУ - відсутність захисної реакції імунної системи на наявність в організмі шкідливих бактерій.
   СНІД  розвивається, коли в організм людини потрапляє ВІЛ. ВІЛ - вірус вмунодефіциту людини.
   Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 році в США. Спочатку хвороба здалася зовсім загадковою. У Франції, як тільки з'явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, для її вивчення сформували групу вчених під керівництвом лікаря Люка Монтеньє.
   Протягом двох років (починаючи з 1981 року) було з'ясовано загальну картину хвороби; знайдено її збудника - вірус імунодефіциту люди; встановлено, як діє вірус в організмі.
   Уперше ВІЛ було ідентифіковано 1983 року французькими вченими на чолі з Монтеньє в Пастерівському інституті в Парижі. У той час про факт відкриття вірусу, котрий спричиняє СНІД, повідомили американські вчені з Національного Інституту Здоров'я на чолі з Робертом Галло.
   СНІД - хвороба викликана вірусом. Віруси є збудниками багатьох хвороб. ВІЛ, як і інші віруси, дуже малий мікроорганізм, який неможливо побачити з допомогою звичайного мікроскопа. Для своєї діяльності вірус має проникнути в жив уклітину. У випадку ВІЛ - це імунна клітина людини.
   Віруси, в тому числі й ВІЛ, виявлються з допомогою спеціальних методів дослідження крові. Коли вірус з'являється в організмі, імунна система починає виробляти в імунних клітинах антитіла, які борються з вірусом. Наявність антитіл у крові людини свідчить про те, що в її організмі потрапила інфекціяґ6 наприклад, коли аналіз крові показує наявність антитіл до ВІЛ, це означає, що людина інфікована ВІЛ.
   Але слід знати, що з моменту проникнення ВІЛ-інфекції до організму проходить певний час, так зване "вікно", протягом якого організм провуктує достатню кількість антитіл, щоб їх можна було виявити в крові. У випадку ВІЛ це, як правило, віл 2 до 12 тижнів, іноді довше. Отже, якщо аналіз на виявлення антитіл до ВІЛ  зроблено в період "вікна", він буде негативним, оскільки антитіла ще не виникли в крові в достатній кількості. Тому людям, які проходять тестування на ВІЛ, рекомендують за наявності негативного результату повторити аналіз через три місяці.
   Носії ВІл протягом тривало часу можуть почувати себе здоровими, хоча відразу після інфікування спостерігаються застудні симптоми. Потім настає прихований період, коли вірус себе не проявляє. Він може тривати роками. Весь цей час ВІЛ-інфікована людина почуває себе добре і, не підозрюючи, що в неї ВІл-інфекція, може заражати інших. Та  з часом система все більш ослаблюється, а вірус сильнішає, минають роки, людина захворює на СНІД і вмирає. Дуже часто причина смертності - навіть не СНІД, а інші інфекції, з якими ослаблений ВІл-інфекцією організм не може боротися.

   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...