пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

МІСЯЦЬ ЖИВОЇ ВОДИ

 Ми живемо в той час несумісності клімату та погоди. І в такий  непередбачуваний час нам потрібно звернути увагу на  закономірності  природи та мудрість наших пращурів-предків. Березень повертає остудженій землі щедре сонце, але новому довгоочікуваному квітуванню дає початок найсильніший місяць розвою життя – квітень. Місяць котрому всі раді, на який ніхто ні на що не нарікає, всі його забаганки сприймаються як найцінніші дарунки. Мудрими ж були стародавні римляни: слово «апріль» у них означало «той, що розкриє дари».


         Подивіться навкруги і поспостерігайте. В природі все відбувається у зроду визначеній послідовності: черемха ніколи не зацвіте раніше від клена, а дуб – не випередить черемху. Вона найпершою помічає провесінь і починає випромінювати жовто-золотавий пилок. Подає сигнал сіяти гречку. А незабаром ліщина повідомить нас про час, коли можна виставляти вулики на пасіку. Згодом осика дасть знати, що не варто більше гаятись із сівбою буряків, моркви, інших ранніх овочевих культур.

         Відцвіте черемха, почнуть квітувати вишні, терен – вже не бійтесь висівати кукурудзу, висаджувати у ґрунт розсаду  томатів. Заквітувала ліщина – пора сіяти мак, калина – огірки, гарбузи; осиковий лист стане завбільшки як п’ятикопійчана монета – час садити картоплю; закує зозуля – сійте льон.

         Вчасно закриваючи ґрунтову вологу, ретельно готуючи поля, городи, ділянки для сівби, хлібороби орієнтуються на надійне прогрівання ґрунту до меж,що відповідають біологічним потребам тієї чи іншої культури.

         У першій половині місяця квітування по всій території України закінчувався перехід середньодобової температури через 5 градусів (тепло стає ефективним), а до кінця другої – й за 10 градусів. Складаються сприятливі умови для активної вегетації теплолюбних культур. Порівняно з березнем починає тепліти на 4-8 градусів. Та повернення холодів  - річ звична для цього періоду. Отож, не потрібно довіряти першому теплу, бо відомо, що весни воно ще не робить.

         За календарем квітень – середина весни. Як правило, весняні процеси у нас поширюються з південного заходу в напрямку північного сходу.

         Загальновідомо: рання весна – оманлива, тоді хлібороб має бути особливо обачним. Найризикованіше поспішати з сівбою низинах, куди стікається найпрохолодніше повітря. А якщо немає ефективної температури – виникае загроза неврожаю. Цвіт мерзне, якщо на рівні крони температура – мінус півтора градуса. Але якщо поблизу є водойма, температура там на кілька градусів вища. Поміж рослин високу морозостійкість має смородина. Дивує й сон-трава: за температури повітря нуль градусів у згорнутій квітці - +8.

         Після «сухого» березня починаються зливи й грози. Хоча вони короткочасні, але дають вологи значно більше, ніж обложні дощі.

         В окремі роки трапляються пилові бурі. В цей час земля повністю дихає вологою: за день з гектара випаровується до 60-80 тонн води. На необроблених полях часто утворюється ґрунтова кірка.

         Весняна вода – більше, ніж волога: вона справді жива і цілюща для флори і фауни.

         Оживає зелень – тагнуться навстріч сонцю життєдайні посланці землі. Під кінець місяця вбирається у листя акація, квітнуть верба, аґрус, смородина.

          Буяє життя і у тваринному світі. Лисиці ще півтора місяці вигодовуватимуть свої малят. Є  виводки у борсуків, вовків, куниць. Щойно народжені бобренята уже наступного дня починають плавати. Кроти та ховрахи ще тільки починають утворювати сімейні пари.

        

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...