четвер, 15 жовтня 2015 р.

Золота осінь


   Жовтень - другий місяць осені. Назва його пов'язана з кольором, що переважає в цей час у природі. листя на більшості дерев, трави та багато інших рослин розфарбував жовтень в усі відтінки жовтого й червоного кольорів. Поглянеш навколо - зупинишся і неодмінно замилуєшся художником-жовтнем. Яких тільки кольорів на побачиш перед собою!

    Виблискують у небесній сині жовтою різьбою берези, святковими у своїй красі стоять золотаво-червоні клени, переливаються бронзою осики, від фіолетово-червоних до мідних відтінків сяють вдалині ще вбрані в свої шати дерева. 
    Вирує навколо чарівна золота осінь. Тільки десь на каштані причаївся собі зелений "їжачок". Гойдає вітер гілочку, рлозкриваючи зеленого "їжачка", і ось вже падає на землю коричневий блискучий каштанчик.
    Пагорби  і схили відсвічують багряно-жовто-золотистими барвами. Вітер починає зривати яскраве листя з каштанів і кленів, осик і берізок.
    Відцвіло на озерах латаття. а стара вільха нахилилась до озера, неначе вклонилася йому. 
    На осінніх полях і луках стало зовсім порожньо. більшість квітів уже відцвіла і розсіяла своє насіння. Лише подекуди ніжне синювато-лілове суцвіття свербіжниці прикрашає луки. Сміливо підставляє вона свої кучеряві голівки осінньому сонечку. Її меленьке суцвіття нагадує айстри. Зустрічаються ще зрідка і яскраво-жовті, блискучі квітки золотавих калюжниць. Неподалік од них розкидані купками братки, їхні біло-рожево-фіолетові малесенькі пелюстки привітно виглядають поміж трав. Це вони вдруге зацвіли серед осені.
   А на газонах та в садках ще милують око різнокольорові хризантеми: білі, рожеві, блідо-фіолетові, золотисто-червоні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...