понеділок, 17 січня 2022 р.

Роман Горак

     17 січня

80 років Роману Гораку,

українському письменнику, франкознавцю,

досліднику життя і творчості 

багатьох літераторів Прикарпаття 



Роман Горак — український письменник, член Національної спілки письменників України з 1988 року, лауреат престижних літературних премій. Також Горак є автором низки сценаріїв та театральних постановок, написав низку рецензій на окремі твори та видання, його перу належать дослідження та статті про багатьох письменників. Майбутній письменник народився 17 січня 1942 року у селі Городок на Львівщині. 

         Закінчив хімічний факультет Львівського університету ім. І.Франка. Після закінчення навчання працював педагогом, пізніше - науковим співробітником на кафедрі органічної хімії. На захоплення літературою вплинуло передусім мистецьке оточення, знайомства з молодими талановитими людьми та самоосвіта.

         Книги Романа Горака віддзеркалені у різноманітних жанрових палітрах. Кожна праця є результатом грандіозної роботи над архівними джерелами. В них містяться дослідження життєвого шляху, діяльності видатних письменників та історичних діячів, які виділялися винятковою талановитістю. 

         Автор досліджує навіть такі повсякденні аспекти з життя митців, які раніше не були об'єктом для наукових досліджень. Серед найвідоміших книг виділяють: «Василь Стефаник», «Українські історії. Повернення додому», «Тричі мені являлася любов», «Бажав я для скованих волі», «Втеча у прірву» та багато інших.

         Творчість Горака Романа охоплює низку наукових праць, книг та досліджень постаті Івана Франка, яка стала центральною в літературно-науковому доробку автора.

         Біографія Романа Горака зайвий раз підтверджує, що діяльність та творчість автора була спрямована на шляхетну та відповідальну працю: дослідження та популяризацію української літературної спадщини

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...