субота, 9 січня 2021 р.

РІЗДВО


 Одним  із улюблених свят є Різдво. Люди заздалегідь готувалися до нього. Молодь розучувала колядки, щедрівки, світлих вертепні дійства.  У кожній родині бажаними гостями були колядники, щедрівники.

         До Християнства воно складалося з трьох свят: Різдво Сонця, Різдво Місяця і Водохреща. Зараз Різдво відзначається як свято народження Ісуса Христа урочисто. З хорошими побажаннями, веселими дотепними жартами, з водінням кози, ходінням з Маланкою.

         Всі дії господарів при приготуванні Святої вечері та і на весь час Різдвяних свят супроводжувались магічними діями.

         Готуючи страви, господиня ніби представляє найголовніші плоди поля, городу, саду. Страв на святковому столі повинно бути 12. Коли сонце схилиться до заходу, починається приготування до Свят-Вечора. Господар урочисто вносить до хати «дідуха» (сніп жита). У давнину «дідом» називали прапредка роду. І так «дід» об’єднував кожного члена роду в одну родину, так і у снопі всі колосочки за допомогою перевесла об’єднувались в одне ціле – сніп. Тому і говорили, що у цей день всі члени родини повинні бути дома.

         Боронь Боже, і сваритися у цей день! Добре помиритися, пробачити образи, повіддавати борги. На сіно, намощене на столі, «невинна душа» (дитина до семи років) кладе на стіл три калачі або хліби, ставить велику воскову свічку. Мати ставить миски із стравами, горщик з кутею. Господар закликає, просить на вечерю мороз, бурі та злії вітри також, щоб вони не завдали шкоди майбутньому урожаю.

         Свята вечеря – це спільна вечеря всього роду. Живі, пам’ятаючи своїх мертвих родичів, ставили для них кутю та узвар зі словами: «Ми всі, з усього щирого серця і з Божої волі кличемо праведні і грішні душі на Святу вечерю, даємо їм усе, що маємо, щоб вони на тім світі вечеряли, як ми тут..»

         Вечеря проходить в урочистій тиші. Кожна дрібниця в цей час має магічні значення. По вечері діти несуть вечерю своїм хрещеним батькам, родичам. А тут уже й колядники на порозі з побажаннями щедрого урожаю, здоровя, добра господарю і всім членам сімї.

         У перший день свят ходять з колядою і дорослі парубки – з дзвіночком, «звіздою», вертепом. А ввечері йдуть з колядою і дівчата.

        

         

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...