пʼятниця, 15 січня 2021 р.


 15 січня

День народження інтернет-ресурсу «ВІКІПЕДІЯ»

         "Вікіпедія"– електронна енциклопедія із не завжди точними та перевіреними даними та мільйонами авторів. Напевно, це буде найкращим блог книговирвизначенням цього інформаційного явища.

Ідея створення такого порталу належить Джиммі Вейлзу та Ларрі Сенгеру

Насправді спочатку вони зробили електронну енциклопедію під назвою Нупедія, або ще Нюпедія. Туди писали винятково сертифіковані експерти, усі тексти уважно перевірялись та рецензувались. На жаль, цей сайт проіснував тільки 3 роки: з 2000-го по 2003-й.

         З  Нупедії народилась, власне, усім звична "Вікіпедія", куди могли писати усі. Вейлз і Сенгер вперше запустили її 15 січня 2001 року. Назва походить від двох слів: "вікі" – вид веб-сайту, в якому користувачам можна самостійно змінювати контент, та "енциклопедія". До речі, Нупедія не була вікі-сайтом.

         "Уявіть собі світ, в якому кожна людина може вільно ділитись знаннями всього людства", – так окреслив ціль "Вікіпедії" один із її засновників Джиммі Вейлз.

         З часом, у 2003 році, для технічного забезпечення сайту, який почав розвиватися шаленими темпами, власники створили неприбутковий фонд "Вікімедія". Він функціонує винятково за рахунок пожертв. Загалом, окрім "Вікіпедії", фонд "Вікімедія" має ще 11 подібних проектів на кшталт "Вікісловник", "Вікіцитатник", "Вікіпідручник", "Вікіновини" та інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...