субота, 16 січня 2021 р.

ПОЕТ МОРЯ І СТЕПУ


                                                         16 січня 2021

народився дитячий письменник

Анатолій Леонтійович Качан

 р.Анатолій Качан Народився Анатолій Леонтійович Качан у селі Гур'ївці,  лежить у пониззі Бугу, на Миколаївщині, у сім'ї токаря місцевої МТС.

         Коли підріс, любив слухати батькові оповіді. Від батька взяв відчуття землі, селянську мудрість і спостережливість. А від матері, чия пам'ять зберігала безліч усіляких пісень, переказів, бувальщин, — доброту й любов до слова.

         Після закінчення школи Анатолій працював радіомонтером, а пізніше навчався в Одеському університеті на філологічному факультеті. Учителювати довелося в незвичайному місті Вилкове, що за десять кілометрів від Чорного моря «розсипалося» в гирлі Дунаю на острівцях, порізаних численними каналами й протоками. Це місто називають ще українською Венецією: тут люди живуть прямо «на воді», а за автобуси і трамваї їм правлять звичайнісінькі човни. Молодий учитель повинен був добиратися до школи різними протоками на старенькій плоскодонці.

         З дітьми А. Качан завжди розмовляє серйозно, ніколи не «ламає» язика, не підлаштовується під малечу. Дуже люблять діти, коли Анатолій Леонтійович приходить до них на розмову. Стільки всіляких скоромовок, дражнилок, мирилок, забавлянок знає він, що годі з ним і змагатися!

         До читанок, підручників з української мови, книг для позакласного читання включено понад п'ятдесят поезій Анатолія Качана. Він не тільки відомий поет, а й досвідчений журналіст, сумлінний редактор, знавець літератури, заслужений працівник культури України, Відмінник освіти України, лауреат премій імені Миколи Трублаїні та імені Лесі Українки.

         Сьогодні його творчість відома кожному українському школяреві. Майже всі жанри дитячої поезії представлені у творчості Анатолія Качана. Та його письменницький талант найповніше розкрився в ліриці. Особливо вдається поетові зображення моря і степу. Поряд із ліричними поезіями є в нього багато ігрових і розважальних віршів та етнопоезія. 

Анатолій Качан є автором багатьох поетичних збірок. У переліку творчих здобутків письменника – добірки поезій, які друкуються в шкільних підручниках і хрестоматіях та періодичних виданнях, численні публікації в зарубіжних виданнях, пісні, написані у співавторстві з відомими українськими композиторами, статті та інтерв’ю з проблем дитячої літератури. 



Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...