неділя, 17 січня 2021 р.

УКРАЇНСЬКІ ДІТИ ВИНАХІДНИКИ


 Щорічно 17 січня  усьому світі відзначається

День дитячих винаходів або, в іншому перекладі, День дітей винахідників.

         Символічно, що датою дня обраний день народження одного з видатних американців – державного діяча, вченого, винахідника Бенджаміна Франкліна.

         Свій перший винахід – ласти для плавання, які надягали на руки,  – Бен Франклін винайшов у 12 років.

         Українські школярі також роблять свій внесок у розвиток країни і майструють щось дуже унікальне.

         Робот-безпілотник, який допоможе хворим, папір з листя, бандаж, який замінює МРТ – це все справа рук українських школярів, які вже з малих літ роблять свій внесок в розвиток країни і майструють щось дуже унікальне.

Тож пропоную познайомитися з проектами тих, хто вже за шкільною партою почав змінювати світ.



                                ВАЛЕНТИН ФРЕЧКА

         Навчаючись в одинадцятому класі винайшов технологію створення паперу з опалого листя.  Він з допомогою кухонного блендера перебив  сухе опале листя та відєднав целюлозу, з якої можна виготовляти папір. Змішав волокна з водою та виклав утворену масу на форту. Коли матеріал просушувався на сонці, то розгладжував його за допомогою каменю. Таким чином утворилися цупкі аркуші паперу. Це є чудовим еко-старпом. Адже з такого матеріалу можна виготовляти паперові стаканчики, тарілки, пакети, сумки, а також робити дизайнерський, крафтовий, пакувальний папір, або обкладинки для книжок.

         Технологія пройшла випробування на спеціальному обладнанні. Вже готується до запуску лінія з переробки опалого листя і готова до роботи в «масштабних умовах».

                                      ВОЛОДИМИР ПЕТРИН

         Створив алгоритм для роботи робота-помічника. Цей робот може розрізняти жести та предмети.. його унікальність в тому, що на відміну від схожих пристроїв, він розрізняє об’єкти і жести та відправляє інформацію в 10 разів швидше. Цей винахід допомагатиме хворим та безпомічним людям, які не можуть самостійно сказати що вони хочуть.

         Цю розробку можна також використовувати вдома як охоронця та помічника, виконувати роль патрульного на певній місцевості та відправляти інформацію на відповідний йому сервіс.

СЕРГІЙ ДІВЯНІН

         Навчаючись в одинадцятому класі створив дешеву заміну МРТ. Це система із мікро акселерометра, мікроконтролера, передавача та спеціального програмного забезпечення. Кілька хвилин сканування, і діагностика готова. Винахід виглядає як бандаж. Який накладається на спину пацієнта та сканує хребет у декількох позиціях. Такий пристрій коштує всього 500 гривен, а зараз ним вже зацікавились іноземні медичні фірми

ІГОР ШИБКА

Створив електронні окуляри для незрячих, щоб зробити їх життя комфортнішим.

         Винахід повідомляю людину про перешкоду поруч та відстань у сантиметрах до неї. Оправу надрукували на 3D принтері . На ній встановили різні датчики, мікросхеми, навушник. Школяр своїм голосом записав усі мовні оповіщення, які озвучувалися при виявленні небезпеки. Собівартість такого пристрою сягає приблизно 300 гривень, а схожий винахід в Ізраїлі – більше 25 тисяч.

АНАСТАСІЯ ЛІВОЧКА

         У Анастасії два корисних винаходи. Перший – розсікач диму від пічок, який допомагає приховати присутність бійців на місці стоянки та зробити їх менш помітними для теплові зорів. Другий – підвіс для безпечного транспортування поранених. Спеціальна платформа тримає ноші в стабільному положенні.

КАТЕРИНА МАЛКІНА

         Винахід полягає в тому, що деякі види личинок почнуть перетравлювати поліетилен. Вперше такий ефективний метод утилізації пластикових відходів Катерина презентувала коли їй було 14 років. Це було в 2016 році, на олімпіаді з біології у Нідерландах.

         За її методом , у спеціальний контейнер завантажуватимуть поліетиленові пакети, а личинки їх їстимуть. Як показали дослідження, то 100 личинок з один день можуть зїсти 1, 7 грам поліетилену. А природнім способом, один пакет поліетилену розкладається більше 100 років.

МАКСИМ ШУМАКОВ

         Створив пристрій для відстеження перешкод для безпілотників. Система дозволить дрону повернутися на початкову позицію, якщо почнеться обстріл ворога. Аналоги цьому пристрою є, але вони коштують приблизно 100-200 доларів, а пристрій Максима  - 20-30 доларів.

КОВАЛЕНКО ДАНИЛО

         З допомогою його винаходу можливо  безпечно утилізувати шини. Для цього потрібно охолодити шину рідким азотом (-200 градусів) до крихкого стану. А потім розбити  ультразвуком, потрібної частоти. Цей процес замінює величезну кількість інтенсивних молоточків. З отриманої крихти можна робити нові м’ячі та спортивні мати. Одну тонну шин можна буде переробити за півтори-дві години.  І це коштуватиме лише 3000 гривен. Юнак вже отримав патент на свій винахід та має пропозиції з-за кордону.

БОРИС ЧУБІН

         Винайшов навігатор для сліпих, новизну якого відзначили в наукових колах багатьох країн світу. Зараз Борис працює над винаходом армії – пристроєм, який буде відслідковувати геолокацію і фізично важливі показники кожного із солдат.     

МАКСИМ ЛЕМА

         Створив робота, який виконує функції інженерів БТІ. Робот сканує приміщення, робить заміри та за допомогою радіосигналу передає дані на компютер.

САМУЇЛ КРУГЛЯК

         Наш земляк з міста Олександрії. Його називають українським генієм, завдяки винаходу, що дозволить виробляти енергію з повітря. Винахідник пропонує добувати електроенергію з повітря, точніше, з атмосфери за допомогою штучної іонізваної хмари за рахунок сильного електричного поля, яке випромінюватиметься іонізуючою вежею. Цей винахід передбачає добування не тільки електроенергії, але й води. За підрахунками, один кіловат такої електроенергії буде коштувати три копійки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...