понеділок, 11 січня 2021 р.

ЛЮДИНА-ЛЕГЕНДА

 


12 січня виповнюється 145 років від дня народження Джека Лондона, талановитого американського письменника, твори якого відомі в усьому світі.

В його творах гостро звучить соціальна тема. Писав про безкорисливість, дружбу. Книги письменника досі залишаються духовними супутниками нових поколінь.

У світі було багато знаменитих письменників, чий талант порівняємо з талантом Джека Лондона, але далеко не всі зуміли звернути свої вміння в гроші. А ось Джек Лондон ще за життя став знаменитий і надзвичайно успішний, і його твори принесли йому не тільки гучну славу, а й багатство. Будучи одним з найбільш видатних американських літераторів, він більшу частину життя присвятив письменницькому ремеслу, створивши чимало справжніх шедеврів і подарувавши їх як сучасникам, так і прийдешнім поколінням.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ДЖЕКА ЛОНДОНА

Ø Справжнє імя письменника – Джон Гріффіт Чейні.

Ø За 17 років своєї літературної діяльності Джек Лондон створив 20 романів, 3 пєси і понад 200 оповідань.

Ø Джек Лондон з юних років багато працював. Ким він тільки не був в молодості – він пробував себе в якості прибиральника, продавця, влаштовувався на консервну фабрику, і, загалом, усіляко намагався заробити грошей.

Ø Джек Лондон був досвідченим моряком. Одного разу він, ще в 14 років, взяв в борг 300 доларів і придбав собі невеликий старий корабель, на якому став добувати креветки, роблячи це все незаконно. Пізніше він уже сам влаштувався на промисловий корабель і плавав до берегів Японії за здобиччю

Ø Після того, як його мати вийшла заміж вдруге, за ветерана Громадянської війни Джона Лондона, хлопчик був усиновлений вітчимом і змінив прізвище з Чейні на Лондон.

Ø У вісімнадцять років він провів місяць у в’язниці. Причиною арешту послужила участь у бунті.

Ø Джек Лондон писав не тільки для дорослих, але й для дітей. Однією з найпопулярніших його дитячих книг є збірник «північні розповіді».

Ø У 1900 році Джек Лондон одружився в перший раз на нареченій свого загиблого приятеля Бессі Маддерн.

Ø Свій перший гонорар Джек отримав ще в 16-віці. Йому вдалося опублікувати в одній з газет Сан- Франціско нарис «Тайфун біля берегів Японії».

Ø Джек Лондон, за своє, відносно недовге творче життя (16 років) написав понад 50 книг. Його повісті й оповідання переведені на багато мов світу і до цього продовжують продаватися на полицях книжкових магазинів.

Ø Роки життя Джека Лондона припали на «золоту лихоманку». Навесні 1897 року письменник піддається їй та їде на Аляску. Розбагатіти йому таким чином не вдалося.

Ø Книги Джека Лондона написані простою розмовною мовою. Можливо, частково саме через легкість читання, простоти його твори і стали такими популярними.

Ø Працездатність Джека була просто розмовною мовою. Можливо, частково саме через легкість читання, тями і простоти його твори і стали такими популярними.

Ø Працездатність Джека була просто фантастичною – за письменницьким столом він міг проводити по 15 годин на день.

Ø Джек Лондон працював військовим кореспондентом. За своє життя він двічі побував у військових конфліктах.

Ø Заробивши пристойну суму, Джек Лондон вирішив стати зразковим фермером і придбав собі ранчо. Втім, як і в молодості, підприємець з Джека був нікудишній. Господарство зазнавало збитків, які доводилося покривати наполегливою письменницькою працею.

Ø Джек плавав у кругосвітню подорож. Письменник зібрав близько тридцяти тисяч доларів і побудував корабель за своїми ж кресленнями. Він хотів разом з сімєю поплисти в семирічну подорож, проте, під час неї він захворів, і був змушений через пару років повернутися назад.

Ø Так за історію СРСР було випущено 77,153 мільйонів  екземплярів його творів – дуже вражаюча цифра.

Ø Серед інших відомих світу людей Джек Лондон був досить популярний. Лев Толстой зберігав його книги в своїй бібліотеці, його також любили Єсенін, Грін, Маяковський.

Ø Вважається, що Джек Лондон став першим письменником, який заробив мільйон доларів за допомогою своєї літературної діяльності.

Ø Помер Джек Лондон в результаті передозування сильнодіючих знеболювальних препаратів. Ніхто досі не знає, чи був це нещасний випадок, чи самогубство.

Ø На могилі Джека Лондона поставлений валун, який поріс мохом. Надгробка там немає.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...