четвер, 28 січня 2021 р.

ПЕРШИЙ КОСМОНАВТ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

 


                                           28 січня 

виповнюється 70 років 

від дня народження 

видатного українського

космонавта  Леоніда Каденюка.

         Народився Леонід Костянтинович Каденюк 1951 року в селі Клішківці Хотинського Району Чернівецької області.        У шість років побачив фільм про Олексія Мересьєва й відчув нестримний потяг стати авіаторм. Пізніше, коли полетів у космос Юрій Гагарін, йому було десять років, Леонід захотів біти таким, як він. Але Юрій знав, що для цього треба було добре вчитися і займатися спортом. Тож марно часу не гаяв і з дитинства все підпорядковував своїй мрій – літати.  

    Закінчивши середню школу зі срібною медаллю , вступив до Чергігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Там він здобув диплом льотчика і став льотчиком-винищувачем. Потім – Центр підготовки космонавтів. Вже під час підготовки й численних тренувань захопився науковими експериментами на борту літального космічного апарату: космічною геологією,ботанікою, технологією матеріалів, астрофізикою. Бракувало знань і довелося закінчувати Московський авіаційний інститут, де здобув інженерну професію.

    У 1976 році вирішив спробувати свої сили у відборі до загону радянських космонавтів. після тривалих тренувань, його разом зі ще вісьмома чоловіками відібрали серед понад 300 охочих.

    Опісля Леонід Каденюк пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію льотчика-випробовувавча та космонавта-випробувача.

    В 1985-1989 роках Леонід Костянтинович навчався в Московському авіаційному інституті і здобув спеціальність "інженер-механік".

    Тривалий час вивчав різні космічні кораблі та літав на літаках різного призначення, здебільшого - винищувачах. Коли вже за часів незалежної України постало питання про політ українця на борту американського космічного корабля, Каденюк написав заяву про бажання взяти участь у конкурсі. Незабаром його викликали на комісію

         Генерал-майор, льотчик-космонавт. З 19 листопада по 5 грудня 1997 року виконав космічний політ на американському багаторазовому космічному кораблі Space Shattle “Columbia” місії STS-87. У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: рапсом, соєю і мохом

Саме завдяки Каденюку на орбіті Землі пролунав державний Гімн України. У 1997 році вперше Гімн України пролунав у відкритому космосі .

 Був начальником Управління сил ППО Міністерства  України, радником Міністерства України у справах науки і технологій з питань пілотування і експлуатацій літальних апаратів, літакобудування і космічних технологій, помічником Президента України. Герой України. Автор п’яти наукових праць.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...