неділя, 3 січня 2021 р.

ХМЕЛІВСЬКИЙ ХУДОЖНИК ФЕЛІКС ПОЛОНСЬКИЙ


   В перший день нового 2021 року відсвяткував свій 80 ювілей наш земляк, відомий художник – Фелікс Михайлови Полонський. 

         Народився Фелікс Михайлович в селі Хмельовому на Маловисківщині  в родині військовослужбовця.

         У 1968 році з відзнакою закінчив живописне відділення Іванівського художнього училища (Росія). На формування його творчості найбільше вплинули його викладачі Серафим Миколайович Троїцький та Іван Дмитрович Калашніков. Сам, ще юний Фелікс, зазначає, що це були викладачі від Бога. Адже вони відкрили юному художнику секрети професійної мистецької майстерності.

Після закінчення училища і до середини 1980-х років Фелікс Михайлович працював художником-оформлювачем в тоді ще Кіровоградських  художньо-виробничих майстернях художнього фонду, займався монументально декоративним розписом, що вплинуло на розвиток його подальшої творчості.

         Його розписи можна побачити в обласному госпіталі для ветеранів війни, в Центральноукраїнському національному технічному університеті, в меморіальному музеї комсомольської підпільної організації «Спартак» села Красногірка Голованівського району, та інших закладах нашої області.

         Наш земляк займається і літографією. Це вид станкової графіки, гравюра на лінолеумі та відбиток зображення з неї, це ручний спосіб виготовлення форми високого друку. Інша назва цього виду гравюри – лінорит.

         Цьому виду мистецтва колишнього студента Фелікса навчив його однокурсник, нині народний художник Муртуз Алі Магомедов. Алі показав на власному прикладі та прищепив Феліксу любов до графічних технік, зокрема ліногравюри, показав як воно робиться. Після цього Ф.Полонський  почав різати по лінолеуму.

         За допомогою самих виразних і оригінальних засобів Фелікс Полонський передає   в своїх творах особисте сприйняття світу. У творчості художника вражає розмаїття графічних тем – тут є все: від мотивів історії України до казкових персонажів та проблем сучасності. В його доробку є ціла низка графічних серій: «Шахи», «Казки», «Пам'ять», «Українська народна пісня».

         Закоханий у природу,  тонкий лірик і філософ, майстер ліричного мотиву, Полонський не обділив своєю увагою багатьох видатних поетів, як Тарас Шевченко, Володимир Маяковський, Олександр Блок. В своїй творчості митець звертається і до постатей великих українців, художньо осмислюючи їхній нелегкий шлях. Це добре відтворено в роботі художника «Микола Гоголь».

     У 1996 році Фелікс Михайлович полонський був делегатом ІІ –го зїзду Спілки художників України від кіровоградської області. Членом спілки художників України. Працює в галузі живопису та графіки як в жанрі пейзажу, натюрморту, так і станкової картини, має численні нагороди та відзнаки. Його твори зберігаються в провідних музеях України та приватних зібраннях України, Німеччини, Франції, Болгарії, Австрії, Польщі, Росії, Ізраїлю, США.

         Ф.М. Полнський був активним учасником обласних, всеукраїнських та зарубіжних художніх виставок – «Виставка творів кіровоградських художників в толбухіно, Болгарія» (1978), «мальовнича Українм» (1991-2005), «50-річчя трагедії Бабиного Яру» (1991), «Голодомор 33» (1993), «спорт в образотворчому мистецтві» (1998), «60-річчя Спілки Художників України» (2008), «Барвиста Україна» (2013) та інші.

          У своєму активі має чимало і персональних виставок. З 1993 року  в Кіровоградському художньому салоні, торгівельному обєднанні «Барва», обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.Осмьоркіна, галереї «Єлисаветград». Та одна закордонна виставка, у вересні 1999 року – Федеративна Республіка Німеччина, м. Вуперталь, Бармон.

         У 2004 році Фелікс Михайлович Полонський був нагороджений Почесною відзнакою Міністерства культури і мистецтв України «За досягнення в розвитку культури і мистецтва», у 2007 році став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «національна традиція», а в 2001 році відзначений грамотою Кіровоградської обласної ради.

         Наш земляк є Лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція», а в 2016 році указом Президента України Феліксу Михайловичу  було присвоєне високе звання «Заслужений художник України».

         У 2020 році на виставці «Мистецтво на карантині» були представлені 23 роботи створені на картоні за допомогою туші та пера. В даному виставковому проекті митець звернувся до теми української автентики, колориту барв української природи. Ряд робіт представлених на виставці є зверненням до відомих біблейських сюжетів та до творів мистецтва світового рівня. На деяких його роботах можна побачити сюжетні композиції філософського характеру. Всі ці твори, створені під час карантину спочатку були представлені художником на своїй сторінці у Фейсбуці, а потім презентувалися в музеї.

         В образотворчому  мистецтві Фелікс Михайлович намагається наслідувати кращі досягнення світового та вітчизняного реалістичного живопису, сприяти відродженню культури та розвитку образотворчого мистецтва в Україні, в творчості прагне бути щирим та йти своїм шляхом

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...