вівторок, 9 березня 2021 р.

НАШІ ПУХНАСТІ УЛЮБЛЕНЦІ

   


 У березні за стихійно сформованою традицією відзначається Всесвітній день котів. Багато народів, у свою чергу, започаткували національні дні вшанування цих улюблених домашніх тварин.

         Фелінологія – наука про котів, підкреслює, що кішки – дуже розумні тварини. Спеціалісти з цих домашніх улюбленців відзначають, що ці тваринки стільки років живуть поруч із людиною, що відчувають себе рівними їй.  Тому з ними потрібно звертатися шанобливо, ні в якому разі не наказувати їм, а пояснювати і заохочувати хорошу поведінку.

         І якщо, на відміну від собак, вони не приносять кинуту господарем палку, то лише тому, що «кішка не вважає себе зобов'язаною виконувати дурні накази людини». Особливо кішки люблять, коли їх гладять за вухом і під підборіддям. Причому більш ласкаві і товариські саме коти, а кішки більш примхливі

          Коти були одомашнені у Стародавньому Єгипті, де вони були  культовими тваринами. Однак, одне дослідження 2007 року поставило ці дані під сумнів, запевняючи, що всі домашні коти по жіночій лінії походять лише від 5 предків, ймовірно степових котів, що були само одомашнені близько 10 тис. років тому на  Близькому Сході. Найперші археологічні відомості про одомашнення котів відносяться до часу приблизно 9500 років тому та були знайдені на Кіпрі.

Цікаві факти про котів.

·        У середньому коти витрачають дві третини свого життя на сон. Виходить, що, наприклад, дев’ятирічний кіт не спав лише три роки свого життя. Виявляється, до нашого мозку біологічно ближчий мозок кота, ніж собаки. У нас з котами за емоції відповідають ті ж самі ділянки мозку.

·        Найбільший у наші дні кіт – це лігр. Він може вирости до 4 м, а вага може перевищувати 300 кг. Найбільший представник цього виду, що зараз живе на планеті – лігр Геркулес. Його вага 450 кг.

·        Найменший сучасний дикий кіт – це чорноногий кіт. Самиці досягають менше 50 см у довжину і можуть важити всього 1,2 кг. Британці і австралійці вважають зустріч з чорним котом великою вдачею, тоді як в Європі і Північній Америці це, навпаки, вважається поганим знаком.

·        Найбільш популярна у світі порода – персидський кіт, потім йдуть мейн-куни і сіамці. Є порода котів, яка обожнює воду. Це турецький ван. Її представники люблять купатися завдяки своєму водонепроникному хутру.

·        Багато котів здатні знайти шлях додому, незважаючи на відстані. На думку експертів, або кішки визначають своє місцезнаходження по куту сонячного світла, або у них є намагнічені клітини у мозку, які діють як компас.

·        Котів можна розрізнити, як людей за відбитками пальців, тільки у котячих це відбиток носа. У котів немає потових залоз по всьому тілу, як у людей. Вони пітніють тільки через лапи.

·        Коти дуже чутливі до вібрацій. Вони можуть відчути поштовхи землетрусу на 10-15 хвилин раніше людей.

·        Кішки зазвичай правші, а ось коти – шульги.

·        У власників котів на 30% знижується ймовірність інфаркту або інсульту.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...