пʼятниця, 5 березня 2021 р.

Казкар Європи


  Німецький вчений, найвідоміший казкар Європи Вільгельм Карл Грімм, народився 24 лютого 1786 року в Хану поблизу Франкфурта.

         Разом зі своїми братами, дитинство провів в сільській місцевості. Родина Грімм жила неподалік від будинку магістрату Гессен, де батько працював на принца Гессена. Після смерті батька сімя переїхала в тісну квартирку.

         Закінчив гімназію Фрідріха в місті Кассель, а потім вчився  в Марбурзькому університеті філософії та праву.

         У 20 років разом з братом почав лінгвістичні та філологічні дослідження, які завершаться потім законом Гріммм та збором і виданням народних казок.

В 1812 році разом з братом Якобом опублікував збірник з 86 німецьких казок під назвою «Дитячі й сімейні казки». До цієї збірки увійшли такі відомі казки: «Білосніжка», «Золотий гусак», «Попелюшка», «Вовк та семеро козенят», «Бременські музиканти» та інші.

         У 1835 році Вільгельм став професором Геттінгенського університету.

Разом з братом Вільгельмом працював над словником німецької мови – Deutsches Worterbuch – перший том якого був опублікований в 1854 році.

         Помер у Берліні 16 грудня 1859 року. Могила знаходиться на старому цвинтарі при церкві Св. Матвія в Берліні

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...