пʼятниця, 12 березня 2021 р.

НАША МАСЛЯНА - МЛИНЦЕМ КРАСНА

 


В Україні останній тиждень перед постом мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Колодій. Це останній тиждень веселощів, та розваг  перед великим постом. Люди проводжали зиму і готувалися до приходу весни. Славлячи сонце, господині випікали млинці – круглі, румяні, червонуваті, які нагадували сонячний диск. Саме з цим і очікували довгождане свято. Навіть приказка є: «на Масляну співайте, грайте, всіх млинцями пригощайте».

         Перший день Масляної – «Зустріч». Зранку збиралися жінки справляти Колодки – символ продовження роду, частину Дерева Життя.

         У понеділок накривали столи з варениками, млинцями, проводили загальні ігри. Вранці ладили соломяну ляльку – Масляну, наряджали її. Після частування жінки ходили по хатах, де проживали хлопці та дівчата на виданні, і чіпляли їм, або їхнім батькам «колодку». Ту відзнаку ніхто не мав права знімати, поки не дасть викуп.

         Другий день – вівторок «Загравання», хлопці запрошували дівчат покататися з гірки, поїсти млинців.

         Середа була «Колодієві похрестини» - найсмачніший день тижня. У цей день гуртом обходили жати, де частувалися варениками із сиром.

         У четвер – «Розгул» возили опудало на колесі, співали пісень, проводили кулачні бої. Жінки збиралися в гурти і пригощались – «щоб телята водились» і «молоко не згіркло».

         У п’ятницю «Тещині млинці», зяті пригощали своїх тещ млинцями. Зять був зобов’язаний особисто запросити тещу.

         У суботу «Зовицині посиденьки» У цей день влаштовувалися сімейні чаювання з піднесенням подарунків. Тривали веселі сільські гостини, де головною стравою були вареники із сиром та сметаною.

         Останній день Масляної – неділя – був дуже особливим. Це була «Прощена неділя». У цей день потрібно було попросити вибачення за всі провини і раніш принесені образи. У цей день усі, від малого до старого, просили пробачення, для того щоб у великий піст прийти з чистим сумлінням.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...