неділя, 28 березня 2021 р.

ВОДА - ЦЕ НАЙБІЛЬШІ ЛІКИ НА ЗЕМЛІ

    


                                                                                    22 березня

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ РЕСУРСІВ

         Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів уперше прозвучала на Конференції ООН з охорони навколишнього середовища та розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася у 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

         Генеральна асамблея ООН, прийнявши резолюцію 47/ 193 від 22 лютого 1993 року, оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Відповідно до рекомендацій Конференції ООН  з охорони навколишнього середовища та розвитку цей день почали відзначати з 1993 року.

         Держави були покликані присвятити День водних ресурсів здійсненню рекомендацій ООН і проведенню конкретних дій на національному рівні.

         Щорічно одна з установ ООН призначається координатором заходів Всесвітнього дня водних ресурсів і відповідає за просування нової теми під керівництвом Адміністративного комітету з координації.

         Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

-         Сприяти прийняттю відповідних заходів щодо розв’язування проблеми постачання населення питною водою;

-         Інформувати громадськість про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів у цілому;

-         Залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації та приватний сектор.

         22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і рішень у цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії стосовно даної теми.

Потреба людини у чистій воді постійно зростає. Запаси ж її зменшуються. Тому воду Землі необхідно берегти.

         Берегти воду – значить економно витрачати її. Це не означає, що не треба умиватися, купатися. Але не слід забувати вчасно закривати крани.

         Довгий шлях проходить вода, щоб очищеною потрапити у наш дім. Тож слід задуматися, чи варто мити нею машини. Мабуть, краще скористатися технічною (неочищеною) водою.

         Добре було б створити систему, яка очищала б уже використану воду і кілька разів повертала її для потреб заводів і фабрик.

         Нафта, що потрапляє в океан з кораблів, засмічує не тільки любителів пляжів. Розливаючись по поверхні води, вона заважає птахам плавати, а мешканцям підводного світу дихати.

         Заводи і фабрики викидають промислові відходи у річки та озера, у повітря. Шкідливі гази повертаються до нас дуже небезпечними кислотними дощами. Вони отруюють ґрунт, а також усе, що росте на ньому. Надмірне використання добрив на полях і городах також призводить до забруднення водойм, особливо після дощів.

         Берегти – означає вміло зберігати. Необхідно очищати джерела, ставки й озера від заростей і сміття, накривати кришками колодязі. І, звичайно, треба берегти … ліси. Так, саме ліси. Вони притягують до себе воду, зберігають її. Без лісів Земля перетвориться на пустелю. Адже все в природі пов’язане між собою.

БЕРЕЖІТЬ ВОДУ!


Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...