неділя, 28 березня 2021 р.

ПЕРЕМОГА НАД ТУБЕКУЛЬОЗОМ


29 березня

Весвітній день

боротьби з туберкульозом

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоровя (ВООЗ) у день, коли в 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу. У 1905 році Р. Кох отримує Нобелівську премію у галузі медицини. У 1993 році Всесвітньою організацією охорони здоровя туберкульоз був оголошений національним лихом, а день 24 березня – Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

         Щорічно туберкульоз забирає життя 1 600 000 осіб, більшість з яких – жителі країн, що розвиваються. У 1993 році ВООЗ офіційно рекомендувала стратегію DOTS – безпосередньо контрольоване (що спостерігається) лікування короткими курсами хіміотерапії – як нову стратегію боротьби з туберкульозом.

         Основними принципами DOTS є:

Ø Політична підтримка;

Ø Надійне постачання ліків;

Ø Контроль за лікуванням;

гу    Регулярна оцінка результатів.

DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, вона дозволяє виявити і виліковувати хворих, найбільш небезпечних для оточуючих. Принципи стратегії DOTS універсальні для будь-якої країни. В даний час ця стратегія успішно впроваджується більш ніж в 180 країнах світу.

         Туберкульоз - це хронічне рецидивуюче захворювання людини і тварин, що викликається туберкульозними мікробактеріями. Туберкульоз - недуга роду людського з незапам'ятних часів. Протягом століть він існує як хронічне, повсюдно поширене епідемічне захворювання. Його клінічна картина була добре відома лікарям давнини і чудово описана в працях Гіппократа. Сучасна ера у вивченні туберкульозу почалася з відкриття в 1882 році Робертом Кохом туберкульозних мікробактерії і їх ролі в цьому захворюванні. Відкриття в 1895 році В. Ренгеном Х-променів (відомих також як рентгенови0 стало інший важливою віхою у вивченні захворювання.

         В середині ХІХ століття з причин, ще остаточно не з'ясованим, захворюваність на туберкульоз почала знижуватися. Безсумнівно, найважливіша роль в цьому належить поліпшенню гігієнічних умов і підйому рівня життя, включаючи харчування.

         У більшості країн континентальної Європи відразу ж після Другої Світової війни спостерігався різкий підйом смертності від туберкульозу, але, починаючи з 1947 року, він змінився швидким падінням завдяки появі нових антибіотиків і розвитку хірургічних методів лікування. Однак наприкінці 1980-х років і початку 1990-х років відбулося нове різке збільшення захворюваності на туберкульоз в зв'язку з поширенням СНІДу, при якому зростає сприйнятливість до туберкульозу, а також через приплив іммігрантів, хворих на туберкульоз в момент в'їзду в країну. Високий рівень захворюваності на туберкульоз зберігається в багатьох країнах, що розвиваються, де важкодоступні сучасні протитуберкульозні лікарські препарати.

         На туберкульоз хворі мільйони людей, і він залишається однією з головних проблем охорони здоров'я в усьому світі. Їм хворіють в будь-якому віці. Найбільше хворих виявляється в заселених біднотою районах великих міст.

         Передача інфекції від людини до людини відбувається при вдиханні частинок зараженої мокротиння, розпилюється при кашлі. Заразність туберкульозу невисока; зараження з наступним активним процесом виникає зазвичай лише при тривалому тісному контакті з хворим. Мікробактерії  туберкульозу потрапляють в дихальні шляхи багатьох здорових людей, але більшість з них має достатню стійкість до інфекції.

         В даний час не розроблено вакцини, надійно оберігає від туберкульозу. Вперше приготована у Франції вакцина БЦЖ ( «баціла» Кальметта - Герена) містить живі, спеціальним чином ослаблені (аттенуіровані) мікробактерії туберкульозу. Вона створює неповний тимчасовий імунітет. Вакцина БЦЖ наша широке застосування в густонаселених районах світу з низьким рівнем життя; її використовують також для імунізації осіб з підвищеним ризиком зараження, наприклад медичного персоналу та студентів-медиків.

         Не існує будь-якого єдиного підходу до специфічної терапії туберкульозу. Найкращі результати дає тривале лікування, в якому комбінується постільний режим, протитуберкульозні лікарські препарати і хірургічне втручання.

         При туберкульозі саме серйозне значення має програма доліковування. У хвороби хронічний, рецидивуючий перебіг, тому постійно існує небезпека відновлення процесу, особливо в перші два роки після лікування активного туберкульозу. Закінчив курс лікування, пацієнт стикається з проблемою повернення до нормального життя з усіма її обов'язками і перевантаженнями. Якщо цю проблему вирішувати поступово і під медичним наглядом, є надійна гарантія одужання. Прийом ліків може тривати і в період реабілітації

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...