пʼятницю, 19 січня 2018 р.

КОЛИСЬ НА СВІТАННІ САМ ХРИСТОС ХРЕСТИВСЯ У РІЧЦІ ЙОРДАНІ!


19 січня
Водохреща
   Це свято відзначаємо на восьмий день після Різдва. Адже саме на восьмий день після народження батьки немовляти згідно з іудейським законом з часів Авраама принесли Його до храму для здійснення обряду обрізання, яке символізувало належність людини до богообраного народу.
    Це свято, яке християни відзначають 19 січня завершує цикл Різдвяних свят. Його ще називають Йорданом - від назви ріки Йордан у Палестині, де хрестили Ісуса. Свято має й іншу назву - Богоявлення. Згідно з бібілейськими оповіданнями, під час хрещення Ісуса на нього зійшов із небес Дух Святий у вигляді голуба, і голос почувся з небес:" Це син мій улюблений, що його Я вподобав!". Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святой Трійці. Адже в цей ден, за хримстиянстким вченням, зявився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець - в голосі, Син Божий - у плоті, Дух Святий - у вигляді голуба.
 Цього дня у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Вважається, що на Водохреще вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. 
Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і навіть тварин. Неймовірним видається те, що водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягомроку. дехто схильний вважати, що цьому сприяє срібло хреста, якого священник занурює в воду під час обряду. 
Зранку йдуть до церкви святити воду. З неї починається прапеза, нею ж кожен господар кропить усіх членів сім'ї,хату, інші будівлі, криницю.   За давньою традицією, церемонія освячення води відбувалася підвідкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордана з льоду вирубували великий хрест ("йордан") і ставили його поруч з ополонкою. Хрест нерідко обливали буряковим квасом, щоб він набирав червоного забарвлення, прикрашали барвінком і гілками сосни.
   Колись цього дня по селах і містах влаштовували хресний хід до річки. Крім ікон і церковних хоругов учасники цихпроцесій несли запалені "трійці" - три свічки, перевиті зіллям васильків, чебрику та інших квіток. В багатьох місцевостях свято супроводжувалося стріляниною з рушниць холостими набоями. Одночасно у небо випускали голубів, попередньо прикрашаючи їх стрічками з кольорового паперу.
    Після Водохреща розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту. Це був час веселощів і дозвілля. Молодь збиралася на вечорниці, сім влаштовували складчини та ходили один до одного в гості. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...