понеділок, 15 січня 2018 р.

НЕЗЛАМНІ КІБОРГИ


16 січня Україна вшановує  
память "кіборгів" 
які загинули внаслідок підриву 
терміналу Донецького аеропорту
19 та 20 січня 2015 року
   3 роки тому, 15 січня, українські захисники відбили атаку проросійських бойовиків на Донецький аеропорт. Це був один з найуспішніших боїв наших солдатів за стратегічний об’єкт. Тоді Україна втратила 51 захисника-«кіборга», які відстояли цей плацдарм до останньої краплі крові.
    «Кіборг» - термін, утворений зі слів «кібернетичний організм». У медицині – це біологічний організм. Що містить  вживлені механічні або електронні складники. В науково-фантастичних творах кіборги – напівлюдина-напівмашина: людиноподібний робот.

     «Кіборг» – це істота, яка не відчуває страху, зайвих емоцій, а просто до кінця виконує те, що потрібно.
   Бої за Донецький аеропорт , що почалися 20 травня 2014 року – збройне протистояння між українськими силовиками та терористичними збройними угрупуваннями за встановлення контролю над летовищем Донецького міжнародного аеропорту, що має стратегічне значення.
    Спроби встановлення контролю над Донецьким аеропортом сепаратисти почали здійснювати ще 17 квітня 2014 року, на 10 день після проголошення так званої ДНР. Цього дня до аеропорту прибули від 70 до 200 бойовиків «ДНР» над входом до аеропорту було вивішено прапор цієї терористичної організації, проте аеропорт залишався під українським контролем. 6 травня робота аеропорту припинилася через загрозу безпеки польотів.
   До оборони аеропорту спочатку був залучений Кіровоградський 3-й полк спеціального призначення, десантні бригади України та добровольці з Добровольчого українського корпусу (Правий сектор).
   Селище Піски обороняли підрозділи батальйону МВС «Дніпро 1», артилеристи і танкісти 93-ї механізованої бригади, танкісти 1 танкової бригади, які також виконували бойові завдання на території аеропорту. У жовтні на посилення в Піски та аеропорт будо перекинуто підрозділи 95-ї аеромобільної бригади, 79-ї аеромобільної бригади, 74-го розвідувального  батальйону, добровольчого батальйону «ОУН».
   З другої половини листопада Донецький аеропорт та навколишні поселення обороняли бійці 90 окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади, які завдяки своїм успіхом, при знищенні бойовиків у першій половині грудня, зокрема російських спец призначенців стали відомими на весь світ. В січні 2015 року в обороні нового терміналу брали участь бійці 3 батальйону 80 десантно-штурмової бригади.
    Наприкінці вересня 2014 року українські захисники аеропорту стали відомими як «кіборги». Вперше вороги  назвали захисників Донецького аеропорту «КІБОРГАМИ» саме наших земляків - військовослужбовців Кіровоградського 3-го окремого полку спеціального призначення.
   Після зруйнування старого і нового терміналів аеропорту, оборона яких тривала 242 дні, українська армія та добровольці утримували оборону інших будівель аеропорту, а також контролюють навколишні села.
   Захисники неодноразово залишалися відрізаними від військової підмоги. З критичними запасами зброї, набоїв та амуніції, з браком води та їжі – «кіборги» мужньо тримали оборону до останнього. Вони тримали аеропорт, воювали в його розбомблених залишках, де не було ні одного живого місця. Де не було умов для існування, але вони мужньо відбивали натиск ворога.  Захисники «Кіборги» вистояли, не вистояв бетон…
   Захисники Донецького аеропорту яким вдалося вижити, попросили у своєму зверненні до української влади встановити в Україні Всеукраїнський день памяті героїв-кіборгів
   Подвиг «кіборгів» назавжди увійшов в українську історію, як приклад незламності та жертовності українських захисників. 16 січня став днем памяті «кіборгів». День тих, хто вистояв.
















Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...