суботу, 6 січня 2018 р.

І ДВАНАДЦЯТЬ СТРАВ НА СВЯТВЕЧІР

   Вечір напередодні Різдва має назви Святвечір, Багата кутя, Вілія. Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який називають багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних став. звідси й назва "Багата кутя" чи "Багатий святвечір".

    На столі обов'язково має бути кутя - це основна обрядова їжа. Її готують з пшеничних або ячмінних (на півдні України - з рису) зерен. До звареного зерна додають солоду. На особливу увагу заслуговує обряд внесення куті, яку зазвичай несе господиня:
- Кутю на покутю, узвар - на базар, а пироги - на торги.
   Горщик із кутею ставлять на покуті в кублище, яке роблять з найзапашнішого сіна. горщик прикривають хлібом та дрібком солі. Після свят частину сіна віддають худобі, а решту тримають для кубел. де мають нестися кури чи висиджуватися курчата.
     За Святвечірній стіл першим, як і годиться, сідає господар, а за ним - інші члени родини. Під час святкової вечері намагаються не виходити з-за столу, розмовляють тихцем. Вставши, глава сімейства пропонує пом'янути предків і запросити їх до Святвечора.  Різдво Христове - час духовного очищення, здагоди й любові. Ми наводимо лад не лише у своєму домі, але й у своїх душах - прощаємо своїх ворогів. І коли у наших серцях запанують мир та спокій, берімося до приготування традиційних 12 страв - на честь 12 апостолів.
     Зазвичай це узвар, варений горох, смажена капуста, риба, квасоля, вареники, картопля, гриби, гречана каша, голубці, коржі та пшенична кутя. Ця багата вечеря обов'язково має бути пісною; до столу господиня в основному подає дари саду й городу, щоб таким чином подякувати минулому року за благополуччя родини.
   Уся родина цього вечора має неодмінно бути разом. , щоб і протягом року пам'ятати про міцність родинних уз. Старі люди кажуть, що та людина, яка проведе Святвечір  поза сімейним колом, весь рік блукатиме світом, почуватиметься незатишно й одиноко.  Важливо  також у цей день пробачати всі кривди, що були вам заподіяні, щоб не брати образи й поганий настрій із собою до майбутнього року.
    
       










Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...