середу, 3 січня 2018 р.

   3 січня
105 років від дня народження 
Натана Самійловича  Рибака
 Народився Натан Самійлович Рибак 3 січня (н.ст) 1913 року, в селі Іванівці на Херсонщині (нині Нововархангельський район Кіровоградської області). Після початкової школи вчився у фабрично-заводському технікумі, потім у Київському хіміко-технологічному інституті.
Школою його життя були піонерська , а пізнішкомсомольська організації. В роки дозрілості - Комуністична партія, членом якої він був, т а те неповторне героїчне, творче життя. У важкий час ускладнення цього життя - в роки Вітчизняної війни з фашизмом - Натан Рибак спочатку перебуває в Уфі, де організовує видання української класичної і радянської літератури при Спілці письменників України в відомій серії "Фронт і тил". Згодом працює військовим кореспондентом центральної газети військово-повітряних сил СРСР "Сталинский сокол".
     За свою роботу військового кореспондента Натан Рибак нагороджений орденами "Вітчизняної війни" І і ІІ ступенія, "Червоної зірки" та медалями.
     Після закінчення Вітчизняної війни Натан Рибак деякий час очолює видавництво Спілки письменників України "Радянський письменник", обирається членом правління СРПУ,
     Складніша і своєрідніша творча біоргафія письменника. Вона починається в роки, коли в радянській літературі всевладно визначається єдино цілеспрямований і вірний творчий метод - метод соціалістичного реалізму. Саме цей метод визначив творчі шукання молоді, яка вступала в літературу. Ним позначені  і творчі шукання початкуючого Натана Рибака.
   Перша збірка оповідань молодого письменника під назвою "Дорогами змагань " вийшла в 1931 році. В ній розповідається про життя і працю робітників цукрованень. Отже, в основі збірки лежать перші життєві безпосередні враження молодого автора. Слідом  за цією збіркою виходять збірки оповідань "Секрет майстра" (1932), "Наснага" (1932), "Історія одного кулемета" (1934), "Кут падіння" (1934), "Мужність" (1935), у яких автор розробляє тему життя і праці робітничого класу, комсомольської молоді і героїки громадянської війни на Україні.
    Першим помітним кроком на шляху творчих шукань автора був його роман "Гармати жерлами на схіід" (1934). Не дивлячись на всі недоліки, в романі звучить неповторна романтика соціалістичного будівництва в роки першої довоєнної п'ятирічки, коли Україна вкривалася риштованнями індустріальних новобудов.
    Наступним великим  твором Натана Рибака був роман з життя студентської молоді  "Київ" (1936). В основу якого були покладені власні спостереження і спогади свого студентського життя.
    У 1937-1938 роках Натан рибак писав роман "Дніпро" про громадянську війну на Україні,
    Роман "Помилка Оноре де Бальзака" був останнім великим передвоєнним твором письменника.
    Перебуваючи в пілка письменників видає альманах "Україна в огні" В першій книзі альманаха надруковане оповідання Н.Рибака "Останній день лікаря Онипки".
   До творчого доробку автора цього періодуслід віднести і ряд оповідань із збірки "Що сталося в останню хвилину", хоч і вийшла вона вже після Вітчизняної війни, в 1947 році. Це такі оповідання, як "Труханів острів", "Братерство, "Гудзик", "Наречена", "Маро з Альбунара", "Що сталося в останню хвилину".
   В роки Великої Вітчизняної війни написано і великий роман "Зброя з нами" (1943)
З початку 1943 року Натан Рибак У чині майора працював спеціальним кореспондентом газети військових льотчиків, військовим кореспондентом газети "Червона зірка", "Новини", "Радянська Україна". За успішну кореспондентську діяльність натана Самійловича Рибака нагороджено орденами Червоної Зірки та Вітчизняної війни.
    У повоєнні роки Натан Рибак сягає нових глибин художнього зображення життя. Він активний діяч руху за мир, бере участь у міжнародних конференціях , форумах. Роки роботи в цьому напрямку дали йому можливість зібрати значний матеріал, що згодом ліг в основу роману "Час сподівань і звершень" За нього письменник був нагороджений премією Радянського комітету захисту миру. Всього з-під пера письменника вийшло 30 книг. За сценаріями деаких його творів поставлені художні фільми.
      Натан  Самійлович Рибак - майстер з оригінальною манерою письма, в якій виразно поєднались реалістична конкретність та лірико-романтичний пафос.
.   За роман "Переяславська рада" письменник нагороджений Державною премією СРСР (1950)   Цей твір -велика творча перемога автора. Це один з найромантичніших творів повоєнної прози - історичний роман-хроніка "Переяславска Рада" Присвячена боротьбі українського народу проти польської шляхти. В творі зображено хід визвольної війни 1648-1654 років, описана Переяславська Рада, яка прийняла історичне рішення про воз'єднання України з Росією.
   Життя і літературна діяльність Натана Рибака обірвались несподівано 11вересня 1973 року. він загинув в автомобільній катастрофі. Похований на Байкововму кладовищі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...