середу, 23 вересня 2015 р.

День осіннього рівнодення

  ДЕНЬ ОСІННЬОГО РІВНОДЕННЯ
  Перший місяць осені за календарем - вересень. Тихі, задумливі вересневі дні, наче літні. Та подих осені вже відчутний у вечірній  і нічній прохолоді. День народжується в осінньому серпанку, але поступово туман зникає, розсіюється. піднімається сонечко й обігріває землю.

   Нерідко початок вересня дивує своїм теплом, яскравістю, здається, літо повернулося. Сонце ще довго сяє на ясному небосхилі, та воно вже не таке гаряче, як влітку, а ніжно-ласкаве, лагідне. Повітря прозоре й легке, в ньому далеко чути кожен звук. Проте зменшення світла і зміна кольорів у природі вказують на осінь.


    На газонах квітнуть ще яскраві, різнокольорові айстри й жоржини, червоні канни, милують око оксамитові чорнобривці. Та як тільки набіжить хмаринка, спохмурніє сонечко. Одразу стає видно, як змінюються барви навколо: золотяться березові гаї, на бульварах і в парках устеляються першим жовтим листям доріжки.
     вітер підхоплює крилаті насінинки берези, липи, клена і сосни й переносить їх на далекі відстані. На своїх парашутиках з легких пушинок подорожують з місця на місце й насіння кульбаби та осоту.
   Помітно скорочується день. 23 вересня на всій земній кульлі день дорівнює ночі - рівно по 12 годин кожний. Тому й звуть його  днем осіннього рівнодення. Після нього ніч смтає все довшою, а день зменшується. настають короткі осінні дні, Швидкими кроками осінь вступає у свої володіння.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...