пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

11 вересня УСІКНОВЕННЯ ГЛАВИ ПРОРОКА ІОАНА


   Після хрещення Ісуса Христа в Йордані Іоанн Предтеча далі проповідував Боже слово і закликав людей до покаяння. У той час Ірод Антипа, син царя Ірода, що повбивав дітей у Вифлиємі, прогнав свою дружину та жив незаконно зі своєю братовою Іродіядою. Хреститель суворо докоряв йому за це:"Не личить тобі мати жінку брата твого". Це так розлютило Іродіяду, що вона почала намовляти царя вбити пророка. Якось під час банкету Ірод присягнув виконати будь-яке бажання Саломії, дочки Іродіяди. Дівчина за намовою своєї матері, попросила принести "на полумиску голову Іоанна Хрестителя". Тоді цар звелів обезглавити ув'язненого.
    Цього дня - строгий піст. Не варять борщу, тому що їсти його сьогодні гріх. Народ дотримується звичаю, що забороняє різати будь-що, що нагадує голову. "Якщо зрізати качана капусти цього дня, то з неї може потекти кров"- вважають віруючі люди. Нічого не можна рубати сокирою і пиляти пилкою. Не бажано навіть брати до рук ножа, хліб  - і той руками ламають.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...