понеділок, 14 вересня 2015 р.

14 вересня День Семена Стовпника


  Це свято преподобного Симеона Стовпника та його матері Марфи, народний варіант назви - день Семена. Симеон  Стовпник (IV-V століття) до вісімнадцяти років був чабаном у своїх родичів. Згодом він таємно втік до монастиря. Ця визначна в історії церкви людина прожила вісімдесят років, дотримуючись вимог аскетизму, дивуючи всіх оточуючих чудесним умінням читати чужі думки та відданістю Богові. Започаткував Симеон новий  вид подвижництва - стовпництво. А справа в тому, що якось замкнувся у стовпі заавишки чотири метри та жив у цьому стовпі майже п'ятдесят років, віддаючи весь свій час молитвам та пророцтвам.

    За козацьких часів у цей день хлопців уперше "садовили на коні", проводили пострижини - це важлива подія в житті молодого вояка.
      Існує стародавнє повір'я що цього дня злітаються в очерет горобці, а чорти там їх міряють на мірки: виходить, що все, що в мірці, належить чорту, а поза міркою - людині. Начебто саме тому після 14 вересня горобців у селах і містах меншає.
      У цей день починаються вечорниці, саме від Семена люди вже копали картоплю. За народним уявленням, якщо спекти нову картоплю та погріти нею руки, то вони не будуть мерзнути всю зиму.
Народні прикмети на цей день
  • якщо в цей день погода ясна тепла, значить, бабине літо буде тепле;
  • якщо погода похмура, значить, осінь буде суха.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...