понеділок, 1 січня 2018 р.

ЯК СВЯТКУЮТЬ НОВИЙ РІК В ІНШИХ КРАЇНАХ

    Новий рік.є Це одне із найбільш таємничих, урочистих і "родинних" свят, яке обіцяє здійснення мрій кожному, хто вірить у чудеса. Очікують дива не тільки діти, але й дорослі, навіть якщо вони зовні серйозні й не подають виду.

     За старою легендою, Дід Мороз мешкає далеко на півночі Європи, у Фінляндії. Звичайний транспорт Діда Мороза - запряжені в сани олені. Роздавати новорічні дарунки він починає з Лапландії. Легенда дуже красиво описує Лапландію: води тиа покриті срібним льодом, а на небі замість сонця - прекрасні зорі. Проте це тільки одна з легенд. А ось трішки історії.
     На думку дослідників, справжній Дід Мороз мешкав на березі Середземного моря . Наприкінці ІІІ століття в Лікії, біля кордону із сучасною Туреччиною, жив парубок на ім'я Ніколаус.  Він мав духовне звання й був шанований людьми за доброту, проагнення допомогти бідним і знедоленим. Саме за ці заслуги його вважають святим. Цей святий не тільки намагався зарадити біді ближнього, але й хнаходив і повертав додому викрадених дітей. Похований Ніколаус у соборному храмі в місті Мірра, що в Італії. Місцеві жителі до сьогодні вшановують останки цього святого. 
    Коли європейські переселенці оселилися в Америці, вони принесли на континент  і свої традиції, легенди, перекази і серед них - традицію вшановувати святого Ніколауса. А Санта Клаус - не що інше як святий Ніколаус (пригадайте наше свято святого Миколая, що припадає на 19 грудня0. А в 1822 році в Америці було видано книгу "Прихід святого Миколи". Автор Клеменс Мур розповідає про надзвичайну й таємничу зустріч хлопчика та святого Миколи напередодні Різдва. Дослідники схильні вважати саме цей рік - рік виходу книги у світ  - роком народження Діда Мороза. Зараз Дід Мороз має дуже багато імен, зокрема узбецький Дід Мороз - Кербобо, Якутський - Дід Дил, алтайський - Соок-Таадак, калмицький - Зул, фінський -Йоулупкі, італійський - Баббо Натале, німецький - Вайнахтсман, казахський - Колотун Ага, критський - святий Василь, датський - Юлетомте, румунський - Мош Даріле тощо.    
      Деякі Діди Мирози мають помічників. Наш - Снігуроньку, австрійський - Крампуса, якутський - дівчину Харчаану, бельгійський - Чорного Пірата, а фінський Йоулупкі з'являється до дітлахів у супроводі симпатичних гномиків.
   У Шотландії свято Нового року називають Хогмані. Святкувати шотландці починають вже 29 грудня - влаштовуючи факельну ходу старим містом, в якій можуть взяти участь усі бажаючі. 30 і 31 грудня в центрі столиці розгортаються величезні намети, організовуються виступи на вуличних театрів, народні танці, дискотека. У новорічну ніч над Единбурзьким замком спалахує приголомшливий фєерверк, а на вулиці Королівська миля пілпалюють діжку з дьогтем  і пускають її вниз під укіс, спалюючи таким чином Старий рік і запрошуючи Новий.
   Найелітарніший серед тисяч новорічних заходів проходить у нічній Венеції (Італія). Це ще не карнавал. але тут володарюють маски, костюми, гондоли... А цвях програми - купання в холодній морській воді на пляжі острова Лідо - улюблений венеціанський зимовий атракціон.
    Голландці називають це свято Старе-Нове. Великі любителі повеселитися зустрічають Новий рік на вулицях шаленною канонадою. Амстердам осявається хвилею вогню, лунає завивання сирен автомобілів, безперервно рвуться хлопавки і гуркотить салют. Артилерію голландці закуповують заздалегідь у Бельгії (оскільки в Голландії продаж петард дуже обмежений). Клуби і дискотеки роблять особливо ексклюзивні декорації.
    Головна сцена зустрічі Нового року в Іспанії - Мадрид, площа Пуерта Дель Соль. Тут у новорічну ніч збирається цілий натовп іспанців, які вже "відсиділи" в сімейному колі Різдво  і тепер всією душею прагнуть свята. Під бій курантів люди гарячково запихають у рот виноград: за іспанською прикметою, треба під удари годинника з'їсти 12 виноградин і загадати 12 бажань - і тоді буде щастя! Люди веселяться, обсипаючи одне одного серпантином і конфеті, гримлячи петардами, годин до п'яти ранку, а потім прямують у кафе і ресторани пити гарячий шоколад і закушувати пончиками.
     Весело  перед Новим роком і в Колумбії. "Старий рік" розгулює в натовпі на високих ходулях. "Тато Паскуале" - колумбійський Дід Мороз - влаштовує феєрверки. На вулицях Боготи проходять паради: десятки  лялькових клоунів, відьом та інших казкових персонажів прикріплених до дахів машин, проїжджають вулицями Канделярії - найдавнішого району колумбійської столиці, прощаючись із мешканцями міста.
       Стильний і загадковий японський Новий рік  - Осегацу святкується тоді ж, коли й європейський. Крижані палаци та замки, величезні снігові скульптури казкових героїв прикрашають північну японську столицю - Саппоро. Про прихід Нового року опівночі з 31 грудня на 1 січня сповіщають 108 ударів дзвонів з буддійських храмів - ієдь. Згідно з буддійськими віруваннями, людину обтяжують 108 згубних пристрастей, і кожний удар дзвону в новорічну ніч проганяє одну з цих напастей. У ці секунди треба обов'язково засміятися - на успіх.
    На  Китайський Новий рік всюди влаштовують масові виступи: танці левів, хороводи "сухопутних човнів", хода на ходулях, вибухи петард.
   Величезний дракон (під яким ховається до 10 людей) під бій барабанів і дзвін брязкалець танцює під вікнами будинків, і на вудочках подають капустяний листок і гроші - на щастя. Вулиці та площи освітлюються незліченною кількістю маленьких ліхтариків.














Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...