четвер, 13 грудня 2018 р.

ЗРАДЖЕНИЙ РЕВОЛЮЦІЄЮ

Микола Григорович Хвильовий (Фітільов) – визначна постать в історії української літератури. Він став визнаним лідером цілого покоління національного відродження. М. Хвильовий у 1020-х роках був організатором однієї з найпотужніших українських літературних організацій ВАПЛІТЕ, ініціатором літературної дискусії 1925-1928 років.

         Народився він на Сумщині в багатодітній родині вчителів. Змалку йому прищепили любов до знань, до книги, але через участь у революційному гуртку майбутньому письменнику не довелось закінчити навчання в Богодухівській гімназії. М.Хвильовий брав участь у Першій світовій війні, воював у складі Червоної армії проти денікінців. З 1920 року працював на одному з харківських заводів, тоді й почав писати поезії.
      
   Утім, справжнє визнання Микола Хвильовому принесла прозова збірка «Сині етюди» (1923). Незважаючи на суперечливі оцінки критики, було очевидно – її автор наділений Божим даром. Проблеми буремного часу, в якому жив письменник, непокоїли його, і так постали твори, в яких описувалась трагедія романтиків революції («Я (Романтика», «Лілюлі»), драма «зайвих» людей у суспільстві («Санаторій на зона», «З лабораторії»), жінки й революція («Кіт у чоботях»), виродження національних ідей («Вальдшнепи») тощо.
         Микола хвильовий мав гостре перо публіциста. Свідченням тому його памфлети цього періоду («Камо грядеши», «Думки проти течії», «Апологети писаризму», «Україна чи Малоросія?»).
М. Хвильовий шукав справжні шляхи в літературі. Розпочавши полеміку з питання подальших напрямків розвитку української культури, автор закінчив її політичними проблемами, що концентрувались у гаслі «геть від Москви!».
Проте його передсмертна записка (Хвильовий застрелився після того, як радянський окупаційний режим розпочав арешти української творчої інтелігенції) завершилося словами: «Хай живе комунізм. Хай живе соціалістичне будівництво. Хай живе комуністична партія». В тому була трагедія людини, яка вірила в світле майбутнє свого народу, але марно намагалися поєднати несумісне – комунізм і свою любов до України. Це стало трагедією не тільки М. Хвильового, а й усього покоління Розстріляного Відродження

         

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...