четвер, 13 грудня 2018 р.

СВЯТИЙ АПОСТОЛ АНДРІЙ ПЕРВОЗВАНИЙ


Набор со стразами Икона апостола Андрея Первозванного13 грудня Свята Православна Церква молитовно згадує пам'ятьсвятого апостола Андрія Первозваного. Саме йому, апостолу, словян, ми. Українці, вдячні за його євангельську проповідь на нашій землі, за звістку про Істину та життя

   Апостол Андрій був братом первоверховного апостола Петра і походив з міста Віфсаїди, що в Палестині. З юних років він надавав перевагу духовним. Вічним цінностям і тому коли почув проповідь Іоана Хрестителя про покаяння, став його учнем. Іоан смиренно називав своє служіння лиш звісткою про прихід Того, хто стане втіленням усіх старозавітних пророцтв, усіх очікувань людства. Тому коли він, вказуючи на Ісуса, мовив «Ось Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!», Андрій  відразу пішов за Христом. Потім Андрій покликав свого брата Симона, якого пізніше Господь назвав Петром, тобто Скелею. Андрій став першим послідовником Ісуса Христа, тому й одержав найменування Первозваний.
Апостол Андрій, як і інші апостоли, був свідком проповіді Ісуса Христа, Його чудес, що підтверджували Його божество. Він бачив страждання Спасителя, Його Смерть і Воскресіння. Після Воскресіння Спасителя разом з іншими учнями удостоювався зустрічей з Ним і був присутній на Елеонській горі, коли Господь, благословивши їх, піднісся на Небо. Після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому в яку країну йти для проповіді Євангелія. Святому Андрію дісталися країни вздовж узбережжя Чорного моря, північна частина Бвлканського півострова і Скіфія. За переказами, апостол аНдрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ. "На горах цих возсіяє благодать Божа: велике місто буде тут, Господь освятить цю землю святим водохрещенням і спорудить тут багато церков," - сказав апостол Андрій Первозваний своїм учням. Потім він благословив київські гори і водрузив там хрест.
 Після повернення у Греціюапостол проповідував у місті Патрос (Патра). Тут через покладання рук він багатьох зцілив від недуг. Багато людей увірували в Христа, але місцевий правитель зненавидів апостола, назвавши його вчення божевіллям, і засудив Андрія до розп'яття. Щоб святий Андрій довше страждав і щоб не викликати швидкої смерті, його прив'язали до хреста на зразок букви Х, не вбиваючи цвяхів у руки і ноги.
Перед розлученням душі з тілом небесне світло осяяло хрест Андрія, і в його променях апостол відійшов у Царство Боже. Це сталося близько 62 року після Різдва Христового .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...