суботу, 15 грудня 2018 р.

Міжнародний день чаю


15 грудня
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЧАЮ 

Результат пошуку зображень за запитом "горнятко з чаєм картинка"
Чай - це напій з листя чайного куща і тільки його. Про чорний і зелений чай знають усі. Але є ще червоні, білий, жовтий, улун, пуер... Мало хто знає також, що чай різних кольорів одержують часом з того самого куща - питання в обробці.
    Зичний нам чай - чорний байховий. Це чаїнки,отримані з бруньок та верхнього листя. Спочатку їх зав'ялюють - щоб листя стало еластичним, а його сік більш в'язким. Потім скручують - щоб виділився сік і почалася його ферментація, тобто бродіння й окислювання чайного соку.
     Цілий лист або різаний, дрібний або великий - це не показник якост чаю. Цейлонський високогірний чай - дрібний і мало скручений, але він надзвичайно ароматний. Кенійський чай, гранульований з дрібного листя, смачніший за крупнолистові чаї. Ціна, на жаль, теж далеко не завжди відповідає якості. 
   Титестери (дегустатори чаїв0 радять орієнтуватися за трьома головними ознаками. Чаїнки в пачці повинні бути однорідними, скрученими. Чаїнки після заварювання - м'якими й одного кольору. Настій - прозорим. А ось квіткові пелюстки й шматочки фруктів - привід насторожитися. Для ароматизації зазвичай беруть чайну сировину невисокої якості.
   Чай краще купувати на вагу в спеціалізованих магазинах, де господарі гарантують якість. Але можна й у супермаркетах, якщо запам'ятати, що означають кілька абревіатур на імпортному чаї та уважно розглянути упаковку. ОР  - молоде цільне листя. В (broken) -вказівка на те, що лист різаний (на якість це не впливає). Позначення трохи відрізняється для індійського і цейлонського чаїв. ВОР - різаний індійський чай і крупний цейлонський. Той же крупний з Індії  - просто ОР. Літери т (тисовий), G (golden) i  F(flowery) на початку абревіатури ставлять, якщо в чай додані бруньки. Це безсумнівні ознаки високого сорту. Але F наприкінці абревіатури означає дрібну фракцію чайного листа (fannings) -те, що йде в чайні пакетики.
   На цейлонському чаї повинна бути печатка і позначка Packedin Sri-lanka, а на індійському - малюнок дівчини з кошиком чаю і назва фірми виробника. на пачці китайського чаю повинно бути тільки "національна експортно-імпортна компанія чаю"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...