четвер, 19 січня 2017 р.

ВОДОХРЕЩА


19 СІЧНЯ
ВОДОХРЕЩА
Йордана (або Ордана, Водохреще, Богоявлення) -  третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного  циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня.  З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа.

    Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прибув із Галилеї  на Йордан до Івана предтечі, щоб хреститися від нього, але противився йому, кажучи:
-         Мені треба хреститися в тебе, а ти приходиш до мене?
Ісус у відповідь  сказав йому:
-         Облиш це тепер, бо личить нам здійснити всяку правду.
У сина Божого  Ісуса не було жодного гріха, але, як Спаситель людського роду. Він узяв на себе всі гріхи мирян.
    Під час хрещення, коли Ісус почав молитися, відкрилося небо, і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Нього, голос Бога Отця з небес сповістив: «Це Син мій улюблений, якого я полюбив!»
    Як тільки Ісус Христос з’явився на берегах Йордану, по сходжені на нього Святого Духа, Іоан  упізнав у ньому очікуваного Месію, зрозумів, що перед ним – Боголюдина. І величавий вид Ісуса, і блаженний спокій на його безгрішному лику, і слова Ісуса вразили  душу Іоана.
    До цих пір Іоанн вислуховував слова покаяння від інших, а тепер сам починає визнавати неміч свою: «Аз вимагаю тобою хреститися».
    Але Христос у відповідь сказав: «облиш, не потрібно ніяких перешкод мені, тому що тепер не час говорити про наші взаємини, бо годиться нам виповнити усю справедливість». «Щоб я хрестився від тебе, на те була Воля Божа, і потрібно було її виконувати нам».
     Ось так вперше Бог-Отець говорив з небес, Бог-Син хрестився в Йордані, Бог-Дух Святий  зійшов у вигляді голуба.
    У хрещенні Ісуса ми бачимо велике смирення. Господь приходить  до слуг, Творець до створених, Бог до людини і просить про хрещення. Смиренний Господь і смиренний слуга. Ісус Христос вчить нас на своєму хрещенні послуху заповідям Божим.
    Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан називають Богоявленням  Господнім, йорданськими святами, або Водохрещам. Святкують його 19 січня.
    Вважається, що на Водохреще з опівночі до опівночі вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. У цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду.  Віддавна в народі посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох  недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин.
        Загалом же вважається, що в Богоявленську ніч небо відкривається і, чого в нього просили, те й збудеться, тому годилося зустрічати свято благоговійно з молитвами.
      Вранці йдуть до церкви святити воду. Цією освяченою водою починається трапеза, нею ж кожний господар кропить усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі, криниці.
    За давньою традицією церемонія освячення води відбувалася під відкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордану з льоду вирубували великий хрест («йордан») і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно  набувало червоного кольору. Було прийнято також прикрашати хрест барвінком і гілками сосни.
     У день водосвяття в селах і містах влаштовувались багатолюдні хресні ходи до річки. Крім ікон і церковних корогов учасники цих процесій несли запалені «трійці» - три свічки, перевиті зіллям васильків, чебрику та інших квіток. Акт водосвяття в багатьох місцевостях супроводжувався стріляниною з рушниць. Одночасно у небо підкидали голубів, попередньо прикрашаючи стрічками з кольорового паперу. Поява цих прахів на Ордані  мала  символізувати «дух божий», який, за євангельською легендою нібито сходив в образі голуба з небес на міфічного Хреста під час хрещення.
   Універсальними ліками від усіх хвороб вважалася Йорданська вода. Наповнені нею пляшечки були в кожній оселі.  Вважається, що на Водохреще вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.
    Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і навіть тварин. Неймовірним видається те, що водо хрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...