неділю, 15 січня 2017 р.

ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ

15 СІЧНЯ
25 років тому (1992) 
Президія Верховної 
Ради України ухвалила указ 
про Державний Гімн України
   Гімн - це урочиста пісня, виконання якої пов'язане зі святковими урочистостями, офіційними державними заходами, військовими парадами. 

   Згідно зі статтею 20 Конституції України, Державним гімном України є національний гімн М. Вербицького зі словами, затвердженими законом.
   Музичну редакцію гімну "Ще не вмерла Україна" було затверджено 15 січня 1992 року Указом Президії Верховної Ради України.    
   А 6 березеня 2003 року Указом Президента України Державним Гімном України затверджено національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплета та приспіву твору П.Чубинського в такій редакції:

   Як герб і прапор, гімн також нажетить до найбільших святинь будь-якого народу. Це ті слова й музика, які торкаються найпотаємніших струн душі, кличуть до високого і світлого, які змушують кожного вставати при перших же акордах і  з трепетом у серці відчувати велику гордість за свій народ, свою Батьківщину.
      Своїм корінням гімни сягають глибокої давнини. Спочатку вони виконувалися на честь богів та героїв. З плином часу гімн став урочистою піснею, яка об'єднувала близьких за духом людей, надихала їх на добрі справи, дарувала наснагу.
   Музична символіка нашого народу сягає часів Київської Русі. Можна сказати, що тоді роль державного гімногу виконували бойові заклики та пісні, які створювали піднесений настрій перед битвами.
   у 1862 році з'явився вірш відомого етнографа Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна". Вірш був покладений на музику Михайлом Вербицьким і невдовзі став національним гімном.
   Слід зазначити, що упродовж 19-20 століть на українських землях національним гімном вважалися також інші пісні. Найчастіше це був "Заповіт" Т.Г.Шевченка, який зазвичай виконували під час урочистих подій. 











Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...