середу, 25 січня 2017 р.

тетянин день

25 січня 
Православна Церква
відзначає день пам'яті святої мучениці Тетяни 
(Татіани), а студенти - своєї покровительки
   Як християнське свято Тетянин день почали відзначати з 235 року. З "житія святих", церковних переказів ми дізнаємося про дівчинку з сивої давнини (початок третього століття), яка слугує зразком відданості християнській вірі. 

Звали її Татіана (на український лад  - Тетяна). Народилася вона у Римі в знатній родині. Батько її займав високий пост і одночасно бувхристиянином. Дочку виховував у любові до Ісуса Христа та познайомив із Святим Письмом. Досягши повноліття, дівчина вирішила присвятити себе служінню Богові. За свою добродійність була поставлена дияконисою. Однак за віру і постраждала. 
   Язичники схопили Тетяну , щоб примусити її поклонятися ідолам. Але в храміАполлона, куди її привели, вона піднесла молитву Христу - і відбувся землетрус. Язичницький ідол розколовся на частини, а уламки храму поховали багатьох жерців.
   У решті решт, язичники катували Тетяну. Під час тортур відбулося багато чудес: то кати, про прозріння яких молилася свята, увірували  в Христа, то ангели відводили від Тетяни удари і били її Мучителів, то з ран її замість крові текло молоко, а в повітрі розливалися пахощі.
   Після страшних мук Тетяна з'явилася перед своїми катами  ще прекраснішою, ніж раніше. Зрозумівши, що зломити віру цієї дівчини не вдасться, язичники стратили її Разо з Тетяною був убитий і її батько.
    Пізніше мученицю Тетяну причислили до лику святих і почали відмічати її пам'ять 25 січня (12 січня за старим стилем).
    Частина нетлінних мощей мучениці зберігається у Михайлівському соборі Псковсько-Печерського монастиря.
   Традиційно Тетянин день широко святкує і студентство, яке вважає святу своєю покровителькою. 
     Тому часто запитують, яке відношення вона має до студентів. Спочатку - жодного. А вже потім  сталися події, які дали підстави назвати святу Тетяну і покровителькою студентів.
   Саме 25 січня (12 січня)  1755 року імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету, проект якого був розроблений Михайлом Ломоносовим. Дату підписаннявибирав улюбленець імператриці, граф Іван Шувалов. Він все прорахував таким чином, щоб ця дата співпала з іменинами його матері. Так він увічнив пам'ять і про свою матір Тетяну. "Дякую тобі університет", - промовив він у день її іменин . Ця фраза стала крилатою .
    Від підписання указу до початку занять минуло чотири місяці, тобто навчання почалося 26 квітня. І спершу студентство відзначило цей день. Але у 1791 році вийшов указ, в якому цар Микола І розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акта про його заснування. 
    Так волею монарха з'явилося студентське свято - Тетянин день А з часом народ приписав святій покровительство студентам.
   У народі кажуть , що в цей день сонце повертає до літа, а зима - до морозів. 
  • Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи: 
  • Якщо сніг піде, то літо буде дощовим
  • Чим більший мороз, тим спекотніше буде влітку.
    














Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...