четвер, 22 вересня 2022 р.

ЖЕРТВА ТОТАЛІТАРИЗМУ

   


    6 вересня виповнилося  125 років  від дня народження драматурга, прозаїка, поета, публіциста доби розстріляного відродження, громадського і державного діяча -  Івана Кіндратовича Микитенка.

         Народився письменник 6 вересня 1897 року в родині  хлібороба, селянина-середняка у містечку Рівному Херсонської губернії (нині с. Рівне Новоукраїнського району Кіровоградської області). Спочатку  він учився у Рівнянській однокласній школі, потім в двокласній міністерській школі, де завідувачем працював хороший учитель і порядна людина – Юхим Іванович Зима. Він і допоміг Іванові Микитенку продовжити освіту далі, по закінчені якої в 1911 році вступив до Херсонського військово-фельдшарського училища.  Вступні іспити в це училище він склав на відмінно.

         Залишивши родинне батьківське  гніздечко, в Херсоні розпочалося його самостійне життя. І щоб там не було на його життєвому шляху він прагнув якнайглибше пізнати все, що відбувалося у навколишньому світі.

         В зв’язку з початком імперіалістичної війни, він сімнадцятирічним юнаком  закінчив військово-фельдшерську школу за скороченою програмою. В грудні 1914 року його як «лікарського помічника» відправляють на фронт. 

 Довгий час працював у військових лазаретах аж до Жовтневої революції 1917 року.

         В дні Лютневої революції , користуючись авторитетом серед солдат-фронтовиків, його обирають до революційного полкового комітету.

         Через три роки тяжко хворий, з обмороженими ногами, повернувся Іван Кіндратович з фронту додому. Одужавши, брав активну участь у боротьбі з тифом в селах Єлисаветградщини. Завідував лікувальним пунктом у селі Нечаївка.   Одночасно провадив велику культурно-освітню роботу серед селянства.  Старожили Нечаїки згадували, що молодий лікар відразу пішов співати в церковний хор. Але потім влаштував свій хор у клубі, куди поступово перетягнув усіх хористів, навіть дяк почав приходити. Співали «Заповіт», «Чорнії брови, карії очі», «Ніч яка місячна». Також Микитенко організував у клубі струнний оркестр та драматичний гурток, який ставив «Наталку Полтавку», «За двома зайцями», «Марусю Богуславку».Одночасно взявшись за перо пише вірші і короткі п’єси на злободенні теми.

         В перші роки Радянської влади він був членом колегії райнаросвіти,де завідував позашкільним відділом, працював у комісії по створенню дитячого будинку для сиріт Донбасу, читав лекції, організовував гуртки художньої самодіяльності, в яких і сам активно виступав.

         У 1922 року Нечаївський комітет незаможників направляє Микитенка на навчання до Одеського медичного інституту. В Одесі  розпочинається серйозна творча робота  майбутнього письменника. Тут він стає членом літературного обєднання «Потік Жовтня», в діяльності якого брали участь тодішні молоді поети. Виступає зі своїми першими віршованими творами в клубах перед робітника  та студентами.  Згодом його вірші, оповідання, фейлетони, нариси та статті почали друкувати в газеті Одеського губ парткому «Ізвестія». В 1926  році були надруковані оповідання Івана Микитенка з циклу «Етюди червоні», які увійшли до першої прозової збірки «На сонячних гонах», та п’єса «У боротьбі». Вся його письменницька робота була присвячена революції. Теми які його хвилювали, пов’язані з баченим і пережитим на селі до 1922 року. В оповіданнях відтворене життя села в роки громадянської війни і несли у собі багато автобіографічного або особисто баченого та спостереженого.

         Не залишаючи навчання, майже не маючи освіти, він працює на посаді завідуючого літературною частиною Одеської укрдерждрами, а згодом керує письменницькою філією «Гарту».

         Наприкінці 1926 року Іван Кіндратович був викликаний до Харкова, де в 1927 році він закінчує Харківський медінститут.  Проте лікарем більше ніколи не працював. Справою його життя стала література.

         Тож в Харкові «подружжя Микитенків оселилося у кооперативі літераторів на вулиці Червоних письменників. Цей страшний дім, куди, наче у гетто, збирали з 1930 року майбутніх «ворогів народу», відомий як «Будинок “Слово”». З 1933-го тут регулярно заарештовували господарів квартир та їхніх гостей – літераторів, які приїздили до столиці й зупинялися у друзів. Це було надзвичайно зручно для НКВС. Іван Багряний, якого заарештували саме в цьому будинку в 1932 році, писав, що самі письменники в той час вже називали цей будинок «Крематорій». Проте навіть той, хто регулярно спостерігав арешти сусідів і розумів, що відбувається, щиро вірив, що його ця біда обмине. У звільнені «ворогами народу» квартири селилися нові радянські письменники, а потім і вони звільняли площу».

         У Харкові він приймає активну участь у підготовці Всеукраїнського зїзду пролетарських письменників. Згодом стає одним з керівників ВУСППу (Всеукраїнська спілка пролетарських письменників). З переїздом до Харкова почався новий період у житті письменника, заповнений літературною працею і громадською діяльністю.

         Вже в кінці двадцятих років Іван Микитенко  був широко відомий у нашій літературі як талановитий прозаїк та драматург, як громадсько-політичний діяч і один з організаторів молодої літератури.

         Впродовж 1926-1928 років з-під його пера зявляється п’єса «Іду», поема «Вогні», повісті «Антонів огонь», «Брати», «Гавриїл Кириченко - школяр» (пізніша назва «Дитинство Гавриїла Кириченка») перший значний автобіографічний твір І. Микитенка., «Вуркагани».

         У 1928 році Іван Микитенко разом з іншими письменниками їде в подорож за кордон.  Під враженням поїздок до Німеччини, Польщі, Чехословаччини Микитенко пише книжку дорожніх нарисів і нотаток «Голуби миру».

         В 1932 році Іван Кіндратович Микитенко стає членом оргкомітету Спілки письменників. Такі як і він письменники працювали над  тим, щоб уряд піклувався про обдаровану молодь і чуйне ставлення до літераторів старшого покоління.

         В 1933 році Микитенко пише першу книгу роману «Ранок», тема якої перевиховання «важких» підлітків, недавніх безпритульних.  Роман так і залишився недописаним.

         Останні роки життя пише переважно п’єси. Це комедія «Соло на флейті», «Дні юності»,  Переробив драму Михайла Старицько «» Ой не ходи, Грицю, та й на Вечорниці» як історичну п’єсу «Маруся Шурай».

          Влітку 1937 року Микитенко був у Іспанії на II Міжнародному антифашистському конгресі письменників. А в цей час у Києві відбулися збори парторганізації спілки письменників, де Микитенка заочно звинуватили у тому, що він, як голова комісії з прийому до Спілки письменників України, виявляв нерозбірливість при прийомі нових членів, які були «ворожими елементами».

                  Восени 1937 року проти Івана Кіндратовича було розгорнуте газетне цькування. Повернувшись додому у вересні, Микитенко дізнався  про свої злодіяння зі сторінок «Літературної газети».

         Через наклепницькі звинувачення тих часів його зняли з усіх постів. Перед цим 3 жовтня на партійних зборах Спілки радянських письменників України Івана Микитенка виключили з партії як «людину, яка приховувала від партії під час вступу і весь час перебування у партії своє куркульське походження, яка надала притулок своєму брату — куркульському бандиту, яка мала зв'язки з заклятими ворогами радянського народу — троцкистами і буржуазними націоналістами, який свідомо допомагав шкодити українській літературі». Наступного дня він повідомив дружину, що йде до НКВС здавати особисту зброю і не повернувся, ставши жертвою сталінського беззаконня. За два тижні, 18 жовтня 1937 року, Івана Микитенка знайшли застреленим на околиці Харкова — за офіційною версією Іван Кіндратович Микитенко здійснив самогубство, хоча існують свідчення того, що смерть була насильницькою. Його застрелили на вулиці, а тіло закопали невідомо де. Дружина Микитенка, Зінаїда Бикова, отримала таку довідку  «Ваш чоловік – Микитенко Іван Кіндратович, 18 жовтня 1937 року був знайдений мертвим на околиці м.Києва в районі “Шовкобуду” із вогнепальною раною на скроні. На підставі судово-медичного огляду смерть Микитенка наступила внаслідок самогубства».  Цю довідку їй вручили майже через двадцять років. А місце його поховання невідоме й досі.

         12 квітня 1956 парторганізація Спілки письменників України розглянула питання «Про посмертну реабілітацію в партії І. Микитенка». Повідомлення з цього питання зробив тодішній секретар парткому Юрій Збанацький, його підтримали Олесь ГончарІван ЦюпаЛеонід ПервомайськийМикола БажанІван Ле. Рішення партосередку було одностайним: «Скасувати постанову партійних зборів 1937 року про виключення з членів КПРС т. Микитенка Івана Кіндратовича як безпідставну».

            У 1962 році журнал «Жовтень» опублікував останню п’єсу Микитенка, написану до 20-річчя Жовтневої революції,  – «Як сходило сонце», яка викликала неабиякий інтерес. Сучасники Микитенка ніяк не могли зрозуміти: як він, глибоко партійний письменник, у 1937-му році міг написати та подати на розгляд це? Невже не розумів? Чи розумів? У п’єсі йдеться не про перемоги більшовиків, а про трагічну поразку повстання на київському «Арсеналі» в січні 1918 р. Повстання, що почалося зарано, стало причиною жахливої загибелі великої кількості цивільних людей. П’єса Микитенка була написана на мемуарній літературі та спогадах арсенальців. І на рівні з Леніним тут з’являлися Винниченко, Петлюра та Грушевський – і не як карикатурні «злодії», а як живі повноцінні персонажі…

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...