четвер, 22 вересня 2022 р.

ПРИЙШОВ СПАС

 19 серпня - свято Преображення Господнього, або Яблучний Спас

Це свято церква називає другим Богоявленням. Відзначають його з четвертого століття, коли цариця Олена, мати імператора Костянтина Великого, побудувала на горі Фавор храм на спомин про велику подію.
    За Біблією, Ісус Христос разом зі своїми учнями піднявся на вершину цієї гори і почав молитися. Під час молитви його лице просяяло, ніби сонце, а одяг зробився білим і блискучим, як світло. У Блаженному сяйві Він здійнявся на небеса й почули його учні голос Всевишнього, який сповістив, що Ісус є намісником Бога на землі. Саме це і переконало їх у надприродній місії Христа. Звідси й назва свята - Преображення Господнє.
    У народі це свято більш відоме як Яблучний Спас. Цого дня колись одягали білий одяг, брали великодні кошики з плодами саду й городу та пишні букети з колоссям жита або пшениці і вирушали до церкви всятити все те, що дала мати-земля: яблука, виноград, груші, горох, картоплю, огірки, помідори тощо.
    освячення у цей день різних плодів символізувало розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.
    За церковними правилами до Другого Спаса навіть скуштувати яблуко нового врожаю не дозволялося. Особливо не рекомендувалося жінкам, чиї діти померли. До свята варто було поститися і молитися, щоб всі майбутні немовлята залишилися живими. до того ж, існувало повір'я, що на Спаса янгелочоки спускаються до Ісуса, і той,  чия мама  їла яблука, частування не отримує.
    після освячення плодів у церкві, господар колись з освяченою свічкою обходив пасіку й запрошував родину до столу.
    Спочатку їли яблука і запивали медом, "щоб садовина родила", а потім переходили до інших страв. Головними на святковому столі були печені яблука, пісні пироги й штруделі з яблучною начинкою та варили узвар або грушівник - кисіль зі свіжих груш. 
    Після Спаса  ночі вже стають прохолодними, бо осінь на порозі. тОму колись казали: "Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!"









Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...