вівторок, 27 вересня 2022 р.

ВОЗДВИЖЕННЯ



      27 вересня відзначається одне із двунадесятих свят Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, або, як кажуть у народі, Здвиження.

    За твердженням церкви, це свято установлене в память важливих подій церковної історії. 

    Римському імператорові під час трьох вирішальних битв (зі своїм співправителемаксенцієм, із Візантією та скіфами) були видіння хреста, внаслідок цього він отримував перемоги над противниками.
    У 324 році 80-річна імператриця Олена здійснила мандрівку     в Палестину, й знайшла на місці зруйнованого язичницького храму хрест, на якому був розіп'ятий Ісус Христос. На місцізнаходження хреста за її веліннням був збудований християнський храм, освячення якого відбулося 26 вересня  335 року, а наступений день 27 вересня був закріплений за святом Воздвиження.
    У цей день, за народними прикметами, починають видітати у вирій птахи. Починають ховатися на зимову сплячку змії. 
    Згідно з народним повір'ям, вирій - це дивне , тепле місцедесь далеко біля моря. Туди вилітають не тільки птахи, а й повзуть також змії. Вони добираються туди лише повзучи по деревах. Але не всі змії туди дістаються, ті із них, які кого-небудь покусали, отримують покарання - вони залишаються тут мерзнути в холодні осінні дні. В зв'язку з цим у цей день люди намагаються не йти в ліс, так як можна легко бути покусаним змією.
     Першою із птахів, свідчить повіря, вилітає у вирій і прилітає звідти зозуля, так як вона є ключником вирію й у неї зберігаються ключі від нього.       

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...