пʼятниця, 11 листопада 2022 р.

ТИТАН УКРАЇНСЬКОГО ДУХУ

 

2 жовтня виповнюється 115 років від дня українського письменника - Івана Багряного .
 

         Народився майбутній письменник1906 року в с. Куземині в сімї муляра Павла Лозговяги. Мати  - Євдокія Іванівна Кривуша походила із заможного селянського роду.

         З шести років почалося навчання в церковнопарафіяльній школі, потім закінчив в Охтирці вищу початкову школу. 1920 року вступив до технічної школи слюсарного ремесла. Згодом закінчив Краснопільську  школу художньо-керамічного профілю.

         У 1920 році він став свідком жорстокої розправи чекістів над його дядьком  та стареньким дідусем. Їх смерть страшенно вразила хлопця. Усе це народжувало протест в душі Івана Багряного.

         З 1922 року починається трудова діяльність і активне громадсько-політичне життя письменника.

         Працював він і замполітом цукроварні, потім політ інспектором в охтирській міліції, вчителем малювання в колонії для безпритульних сиріт.

         В 1925 році він побував на Донбасі, в Криму, на Кубані. Довелося працювати в Камянці-Подільському ілюстратором у газеті «Червоний кордон» де він  і друкував свої перші вірші.

         Під псевдонімом І. Полярний видав невеличку збірку «Чорні силуєти: Пять оповідань».

         У 1926 році Іван вступив до Київського художнього інституту, якого він не закінчив, через матеріальну скруту та упереджене ставлення керівництва.

         Навчаючись в цьому інституті, зблизився з самовимогливими митцями слова: Валеряном Підмогильним, Євгеном Плужником, Борисом Антоненко-Давидовичем та іншими. В цей період Іван Багряний активно працював і друкувався в журналах «Глобус»,  «Всесвіт»,  «Червоний шлях» та інших.

         У 20-х роках видає низку поетичних творів: збірку віршів  «До меж заказаних», поеми «Монголія» та «Ave-Марія», пєсу «Бузок».

         У 1930 році побачив світ роман у віршах «Скелька».

          На рідній землі його люто ненавиділа більшовицька влада, імя митця було занесено в чорні списки зрадників народу, а твори надовго вилучені з літературного вжитку.

         Тільки в 1991 роках Івана Багряного реабілітовано, відтоді почала перевидаватися його творча спадщина.

         16 квітня 1932 року його заарештували в Харкові й звинуватили «в проведенні контрреволюційної агітації» через написані ним твори. Багряний провів 11 місяців у камері одиночного увязнення  у внутрішній тюрмі ГПУ. А 25 жовтня його звільнили і відправили до спецпоселень Далекого Сходу.

         Про період перебування Івана Багряного на Далекому Сході в 1932-1937 роках досі мало відомостей: Охотське море, тайга, життя серед українців Зеленого Клину. Утеча в Україну та арешт у дорозі, новий термін (3 роки) – тепер вже в таборі БАМТАБу.

         Точних даних про час повернення Івана Багряного із заслання немає.

         Хворий, знесилений він повертається в Охтирку. Автобіографічні подробиці про ці пять років життя він використав у романі «Сад Гетсиманський».

         Під час радянсько-німецької війни пішов в українське підпілля, передислокувався до Галичини. Писав пісні на патріотичні теми, малював карикатури й плакати агатіційного призначення. Одночасно брав участь у створенні Українського Головної Визвольної Ради (УГВР), у розробці її документів.

         У 1944 році він написав один із найталановитіших творів – роман «Звіролови» (згодом відомий як «Тигролови»), та поему «Гуляй-Поле».

         В 1945 році Багряний емігрував до німеччини. Та він написав брошуру «Чому я не хочу вертатися в СРСР?», де використав політичну декларацію національної гідності й прав людини, яка пережила примусову репартацію, насильство, тортури, приниження як колишній вязень.

         У 1948 році він заснував Українську революційно-демократичну партію (УРДП) і відтоді, цілих 17 років, редагував газету «Українські вісті». Письменник був головою Виконавчого органу УНР та заступником голови УНР.

         Помер Іван Багряний 25 серпня 1963 року. Похований в Німеччині в місті Новий Ульм.

        

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...