четвер, 22 вересня 2022 р.

НАШ ДРУГ- ДОРОЖНІЙ РУХ

          Ідуть вулицями люди. Йдуть на роботу, до магазинів, на прогулянку. Діти поспішають до школи, їздять дорогами автомобілі. З кожним роком зростає інтенсивність автомобільного руху на дорогах країни. А це, в свою чергу, підвищує відповідальність всіх учасників дорожнього руху: водіїв, пішоходів, пасажирів. І щоб не виникали аварії, не трапилась біда – всі мають знати про регулювання дорожнього руху.

         В січні 1683 року Петро І видав наказ про введення Правил дорожнього руху, та справжні правила почали діяти лише через 125 років. Ці правила вказували, де можна було їздити, де можна зупинятися кінним екіпажам. Був введений правосторонній рух. Ці правила з часом змінювалися, доповнювалися. В 1891 році в нашій країні з’явився перший автомобіль. Він мав право їхати зі швидкістю 26 км/год . З приходом на дороги автомобілів Правила дорожнього руху ще більше змінювалися. Для перевезення людей з’явилися трамваї, автобуси, тролейбуси. Рух на дорогах і вулицях зараз регулюється за допомогою дорожньої розмітки, світлофорів, регулювальників, дорожніх знаків.

         Рух по дорогах нашої країни – правосторонній. Ми маємо дороги з одностороннім і двостороннім рухом. Односторонній рух по дорогах можна спостерігати у великих містах. Це дає можливість учасникам дорожнього руху уникати ДТП.

Переходи бувають наземні, підземні, надземні.

         Надземні і підземні переходи – це спеціальні споруди, призначені для руху через проїзну частину без виходу на неї тобто проїзна частина і перехід розташовані на різних рівнях.

Наземний перехід – це ділянка проїзної частини. Пішоходи повинні переходити проїзну частину вулиці по пішохідних переходах – це спеціальні місця «зебри». «Зебри» вважаються наземними видами переходу вулиць і доріг.

         У місцях, де рух регулюється світлофорами, пішоходи повинні користуватися його сигналами.Світлофорипризначені для регулювання руху транспортних засобів та пішоходів. Вони можуть бути з вертикальним і горизонтальним положенням сигналів.

Переходьте дорогу тільки на зелене світло. Зелений сигнал світлофора дозволяє рух. Зелений мига-ючий дозволяє рух, але інформує про те, що незабаром буде включений сигнал, який забороняє рух.

         Перш ніж зійти з тротуару на проїзну частину, переконайтеся, що транспорт зупинився.

Червоний сигнал світлофора забороняє переходити дорогу. На жовтий сигнал світлофора переходити дорогу заборонено, але, якщо він з’явився, коли ви вже почали перехід, чекайте зеленого сигналу на середині дороги, в жодному разі не намагайтеся бігти назад або вперед. Якщо ж ви вже перейшли середину дороги, спокійно закінчуйте перехід. Поєднання червоного і жовтого сигналів забороняє рух та інформує про наступне включення зеленого сигналу. Якщо сигнал світлофора має вигляд силуету пішохода (пішохідний світлофор), то його дія розповсюджується тільки на пішоходів, при цьому зелений сигнал дозволяє рух, червоний – забороняє.

         Спочатку треба подивитися ліворуч, і, якщо машин немає, - дійти до середини дороги і подивитися праворуч. Пересвідчившись у тому, що дорога вільна, можна закінчувати перехід. Це в тому випадку, коли відсутні світлофор або регулювальник. Ні в якому разі не перебігайте проїзну частину, це дуже небезпечно! Не виходьте на проїзну частину з-за транспорту, що стоїть. Водій, який об’їжджає автомобіль, вчасно може вас не побачити та раптово загальмувати.

         Якщо переходів немає, то дорогу слід переходити на перехрестях по лінії тротуару або узбіччя.

         Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини у місцях, де дорогу добре видно в обидві сторони. Переходити можна лише після того, як пішохід оцінить відстань до транспортного засобу, що наближається, його швидкість та переконається у відсутності небезпеки.

         Іноді кваплива людина бачить – машина зовсім близько, і все одно поспішає перебігти дорогу перед самим її носом. Треба пам’ятати, що машина, рухаючись з великою швидкістю за досить короткий час, проїжджає велику відстань. Наприклад, за секунду машина, у якої швидкість 60 км/год проїжджає понад 16,5 м. а якщо швидкість 80 км/год, то – 22 м.

         В усіх випадках, якщо на вулиці великий рух, немає поблизу світлофора, то необхідно попросити дорослого або міліціонера допомогти перейти вулицю.

         При наближенні автомобіля з ввімкнутою сиреною і мигалкою слід утриматись від переходу дороги.


Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...