середа, 26 лютого 2020 р.

ГОСПОДИНЯ МАСЛЯНА


    Останній тиждень перед Великим постом - це Масляна (Масниця, Сирна неділя, Масляниця, Запусти, Колодка, Колодій тощо)
     Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною.
     Дата початку Масляної в залежності від того, коли починаєтьсяВеликий піст. Вона буває в кінці лютого - на початку березня. Її святкують протягом тижня. Головні традиційні атрибути народного свята Масляної - млинці, вареники та гуляння.

    Масляна - це українське свято на честь весняного пробудження природи. І дорослі і молодь катаються на санчатах, печуть смачні млинці і куштують їх просто на вулиці. Ці млинці - обрядова їжа, що символізує сонце.
      Перші згадки про Масляну в календарях наших предків датуються IV ст. н.е. Свято активно відзначалося не лише в період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році.
     Сенс Сирної седмиці у Православній церкві вважається - примирення з ближніми, прощення образ, підготовка до Великого посту, час, який потрібно присвятити спілкуванню з близькими.
    Понеділок, день "Зустріч". Усіх гостей вітали млинцями та оладками. До речі, першим млинцем у масляничний понеділок здавна прийняти пригощати батьків. А ще в цей день по домівках ходили ряджені та напрошувалися на госини.
     Вівторок - "Загравання". Цьго дня народ розважався. Серед найпоширенішиї ігор було катання на ковзанах, катання з льодових гірок.
      Середа - "Ласуня", найсиачніший день масляничного тижня.  У середу в усіх родинах до столу подають вареники з сиром, млинці, оладки, різні пиріжки та багато інших смачних страв.
      Четвер - "Розгул". Приносив з собою цілу торбу різних розваг, веселощів та змагань. Особливо ж славився боями кавкулачки.
      П'ятниця - "Тещині вечори". Цього дня, за традицією, молодята (пара, що недавно одружилися) відвідували усіх, хто був у них на весіллі. А найголовнішою подією були відвідини тещі зятем. Для цього теща влаштовувала урочисту вечерю.
       Субота - "Невістчині посиденьки". Цього дня молода невістка запрошує до себе на гостину усіх рідних та близьких, частує їх святковим обідом.
    Ну а останній день Масляної - "Прощена Неділя" або "Цілувальник". В цей день прийнято просити пробачення у своїх рідних, сусідів та знайомих. При вітавшись, слід поцілувати один одного та сказати: "Пробач мене, будь-ласка", почуєш на це: "Бог тебе пробачить".









Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...