вівторок, 4 лютого 2020 р.

СВІТ СОНЯЧНОГО ДОБРА ВСЕВОЛОДА НЕСТАЙКА

        
Результат пошуку зображень за запитом нестайко фото"
30 січня
90 років від дня народження
ВСЕВОЛОДА НЕСТАЙКА,
українського письменника, класика дитячої літератури

Народився Всеволод Зіновійович Нестайко 30 січня 1930 року в Бердичеві на Житомирщині. Його батьки – лід і полум’я: тато – син греко-католицького священика, січовий стрілець, пізніше боєць Української Галицької армії, знав п’ять мов, був на дипломатичній роботі. Мама – викладач російської словесності, сестра милосердя в російській імператорській армії.
         Сам великий анекдотник згадував, що народився у перерві між читанням Ремарка: «Акушер, старий єврей, каже: «Мадам! У вас, здається, зявився письменник!» І з пологового будинку мене перевезли на вулицю Пушкіна.»

         Про своє дитинство Всеволод Зіновійович розповідав: «… Я чомусь згадую самотність. Так уже склалося. Тата свого я не пам’ятаю. Скільки не напружую пам'ять – згадую лише цукерки, якими він мене частував у той вечір, коли прощався з нами… І ще згадую цирк і фокусницю Клео Доротті. Це було в Харкові. Мама повела мене й сестру в цирк, щоб трохи розрадити після того, як тато поїхав. Згодом виявилося, що поїхав назавжди». Він загинув  у 1933 році в радянському концтаборі.
         Рятуючись від голоду, в 1933-му мама – вчителька з двома дітьми – переїхала в Київ, де мешкала її сестра, і почала викладати російську мову та літературу в 56-й школі. Саме з цих років Всеволоду і запам’яталась самотність: хворобливого хлопчика  мама зачиняла вдома, а сама бігла на роботу.
         1941 рік: страшні будні війни й окупації, два довгі дитячі роки поневірянь, голоду, страху облав і неволі. Він розповідав: «Ми не змогли виїхати, бо я знову захворів. Мамине серце розривалося навпіл. У Москві  була моя сестра, що вчилася там, в інституті. Два роки ми нічого про неї не знали». Навчання продовжував у підпільній школі, яку організовувала для дітей мама. Згадує письменник і націлений на нього чорний отвір дула німецького автомата на Куренівці, де на старому закинутому  кладовищі з іншими хлопчиками рвав горіхи.
         «Жартівливому  бистроокому Павлуші куля пробила скроню – він саме повернувся до мене, хотів щось сказати. Тільки вбивши Павлушу, німець побачив, що то дитина. І в мене вже не вистрелив. Ніколи було, поспішав…». Після війни простудіював самостійно девятий  клас, склав екстерном екзамени і закінчив школу зі срібною медаллю (була четвірка з фізики).
         «Я не зогледівся, як несподівано виріс. Витягнувся майже на два метри, і ото дивина – перестав бути рудим. І раптом збагнув, що даремно поспішав вирости, що дитинство – найпрекрасніша, найщасливіша пора людського життя. І так мені захотілося повернутися назад – у дитинство! Та нема у часу дороги назад. Час іде тільки вперед…»
         Із 1947 року Всеволод Нестайко навчався на філологічному факультеті Київського університету. У 1952-му закінчив виш, почав працювати в журналі «Барвінок». Пізніше він – редактор видавництва «Молодь», з 1957-го по 1987-й (30 років) – редактор видавництва «Веселка». Був дуже вимогливим до себе і до інших. Якщо раптом проскакувала помилка, приходив із київським тортом, схилявся перед редактором і казав: більше ніколи.
         Перше оповідання В. Нестайка для дітей побачило світ 1954-го в журналі «Барвінок». Цього ж року одружився з молодшою на рік філологи нею Світланою Знайшлася у них донечка Ольга – майбутній філолог.
Мешкали в Києві на Дружби народів, згодом – на Шовковичній.
         Перша збірка «Шурка і Шурко» вийшла 1956 року. Відтоді автор написав чимало цікавих і дотепних книжок для дітей. Розповідаючи про своє бажання стати дитячим письменником, Всеволод Нестайко зазначив: «Всі болі мого розтоптаного дитинства викликали жагуче бажання знову повернутися в те дитинство і спробувати пережити його по-іншому, не так, як жилося, а так, як мріялося, - сонячно, весело, цікаво, з пригодами не трагічними, а комічними, радісними, щасливими».
         У 33 роки Всеволод Нестайко подарував світові найкращий український дитячий роман «Тореадори з Васюківки». Телефільм, створений за ним, здобув Гран-прі на міжнародних кінофестивалях у Мюнхені (19680 та Алегзандрії (Австралія) (1969)
         Кінофільм «Одиниця з обманом» (за однойменною повістю) отримав премію на Всесоюзному кінофестивалі в Києві (1984) і спеціальний приз на Міжнародному фестивалі в Габрові (1985).
         Всеволод Нестайко написав понад 30книжок для дітей, які виходили накладами в 30-50 тисяч примірників, отримував великі гонорари.
         У 1970 році книжку «Тореадори з Васюківки» внесено до Почесного списку Г.К.Андерсена як один із видатних творів сучасної літератури. «Це високопробний посібник із відновлення людської подоби в одному окремо взятому читачеві. І поки хоч одна людина прагнутиме увійти в царство Боже й нестерпно сумувати за власною дитинністю, чистотою й відкритістю, книжку Нестайка читатимуть».

         Останні місяці життя 84-річний письменник не виходив із дому, хворів на цукровий діабет, осліп. 16 серпня 2014 року сонячний майстер помер. У царство тіней Всеволода Нестайка проводжали: 83-річна вдова Світлана Пилипівна, 60-річна донька Ольга, двоє чорнявих онуків – Антон (30)та на два роки молодший Андрій, який приїхав із зони АТО. Поховали Всеволода Зіновійовича на Байковому кладовищі

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...