вівторок, 4 лютого 2020 р.

ЇХ ОПЛАКУЮТЬ РОСИ У ЛУЗІ

29 січня
ДЕНЬ ПАМЯТІ 
ГЕРОЇВ КРУТ
      Учасниками легендарного бою на залізничній станції були й уродженці нашого краю. Зокрема. Володимир Якович Шульгин (1894- 29.01.1918 в бою під Крутами). Він народився в Єлисаветграді в сімї українського історика, педагога. Рідний брат міністра міжнародних справ та посла УНР в Болгарії Олександра Яковича Шульгина.
Одним із героїв був також Семен Могила (1897-1924) – старшина Армії УНР. Уродженець села Глодоси Новоукраїнського району. Колишній юнак 1-ї Української військової школи. Як згадує Аверкій Гончаренко: «Семен Могндувавила був не тільки активним учасником, а й фактично командував боєм під Крутами. Напередодні цього бою очолив розвідку, яка потягом вирушила у напрямку червоних військ і навіть захопила кілька полонених».
         Михайло Михайлик (1897-1924), двоюрідний брат Семена Могили. Родом також з Глодос. Один з перших , хто написав детальні мемуари про той пам’ятний бій під Крутами. «День 16 січня 1918 року», «Виступ Першої Української Військової школи».
Ще один учасник бою на станції Крути Сергій Горячко (1896 -1962). Народився в селі Гурівка Олександрійського повіту Херсонської губернії. (Долинський район Кіровоградської області
Навчався у Саратовській гімназії, Першій Київській військовій школі. У бою під Крутами був поранений.
Після Української революції 1917-1921 років залишається невідомою тільки доля Левка Прядька (с Глодоси).Навчався в 1-й Українській Військовій Школі. Учасник бою під Крутами та Першого зимового походу у складі Куреня Низових Запорожців 1-ї Запорізької дивізії. Військове звання – старшина Армії УНР.
 В історичному есе «Крути: Народини нового українця» наш земляк. Письменник, учасник Української революції Євген Маланюк (Новоархангельськ). Зазначив: «Крути були початком нової доби в історії України. Це початок нашої визвольної революції, а не ті численні формальні дати, що зв’язують чи зі скликанням Центральної Ради, чи то з віддрукуванням різних документів. Без Крут навіть такий акт, як акт 22 січня, був би документом без підпису. Бо такі акти треба чинити. Кривавий підпис під цим зобов’язанням поставили юнаки і студенти крутянські - первоцвіт нації.»

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...