вівторок, 25 лютого 2020 р.

БОРЕЦЬ ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ УКРАЇНИ

Результат пошуку зображень за запитом "іван липа фото"  24 лютого
155 років від дня народження
І.Л. Липи, українського 
письменника 
і громадського діяча

 Липа Іван Левкович - український громадський і політичний діяч, письменник, за фахом лікар.
    Іван Липа народився 24 лютого 1865 року в Керчі.

    Навчався у народній школі при грецькій церкві, яку закінчив на відмінно. Потім продовжив навчання у Керченській гімназії (1880-1888роки), яку також хорошо закінчив. 

    Після закінчення Керченської гімназії в 1888 році вступив на медичний факультет Харківського університету. В 1891 році разом з Борисом Грінченком, Миколою Міхновським та іншими став засновником таємничого товариства Братства Тарасівців, яке ставило своїм завданням поширення ідеї Т.Г.Шевченка та боротьбу за національне визволення українського народу.
     В 1893 році товариство було розгромлене, а І.Липа заарештований. Після 13 місяців ув'язнення був ще 3 роки під нарлядом поліції.
     В 1897 році закінчив Казанський університет, відтак працював лікарем на Херсонщині і в Полтаві.
     З 1902 по 1918 році жив в Одесі і займався лікарської практикою.
     В 1904-1905 займався будівництвом лікарні у місті Дальник для незаможних людей.
     Організував видавництво "Одеська літературна спілка", з 1905 року разом з дружиною видавав альманах "Багаття".
      Часто друкувався в українських часописах "Діло". "Народ", "Правда", "Буковина", "Зоря", "Літературно Науковий Вісник", "Українська хата" та інші.   Тісно співпрацював з Одеською "Просвітою" і Одеським "Літературним Товариством"
       В 1917 році був призначений українським комісаром Одеси, заснував українське видавництво "Народний Стяг". Згодом переїхав до Києва. З 1919 року належав до Української Партії Соціалістів-Самостійників, входив до складу її Центрального комітету.
       У період УНР - був керуючим управління культури і віровизнаня в уряді. Був членом Всеукраїнської Національної Ради та Ради Республіки. 
      25 січня 1919 року був призначений міністром культів УНР. Тоді Іван Липа звернувся до духовенства та службовців духовного відомства з обіжником - зобов'язував вестиусе цековне діловодство, особливо метричні книги, тільки українською мовою.
       З серпня 1922 року переїхав до Львова. А з березня 1922 року прибув до м. Вінник. Там працював приватним лікарем. Відкрив медичну амбулаторію. Але був переслідуваний польською поліцією, бо не мав дозволу на практику. Заробляв мало, тому жив дуже скромно.
       В листопаді 1923 року стан здоров'я Івана Липи різко погіршився. Помер 13 листопада 1924 року від раку шлунку. Похований у Винниках




Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...