неділя, 15 березня 2020 р.

Прекрасне свято всіх жінок

За офіційною версією, свято трудящих жінок усього світу пов'язане із маршем "порожніх каструль", який відбувся 8 березня 1857 року в Ньо-Йорку.
Тоді жінки, які працювали на текстильних фабриках, протестували проти поганих умов праці та низьких зарплат. Під час маршу вони били в ці самі каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право.
       Ця ж версія говорить про відому німецьку комуністку - Клару Цеткін. Саме її часто називають жінкою, яка заснувала свято 8 березня. У 1919 році на форумі жінок в Копенгагені Цеткін закликала весь світ заснувати Міжнародний жіночий день 8 березня. Вона мала на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги і демонстрації, і тим самим звертати увагу громадськості на свої проблеми.
         8 березня 1917 року відбулася жіноча демонстрація в Петрограді. У той час як два мільйони солдатів загинули під час війни, жінки вийшли з вимогами "хліба й миру". Ця історична неділя припадає на 23 лютого за юліанськимм календарем, або 8 березня за грирогіанським календарем - на початку російської революції.
        Чотири дні потому цар зрікся престолу і тимчасовий уряд надав право голосу жінкам. 8 березня стало офіційним святом в СРСР в 1921 році.
         8 березня довгий час був звичайним робочим днем, тількив 1965 році, напередодні 20-річчя Перемоги у Великій вітчизняній війні, Міжнародний жіночий день 8 березня був оголошений в СРСР святковим днем.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...