неділя, 15 березня 2020 р.

ДОБРОВОЛЕЦЬ - ВЗІРЕЦЬ ПАТРІОТИЗМУ

14 березня
День українського добровольця.

З перших днів антитерористичної операції. Практично на всій території України, розпочалася мобілізація населення до Збройних сил, створення добровольчих батальйонів, територіальної оборони, батальйонів міліції, підрозділів Національної гвардії. Тільки на території нашої Кіровоградської області були сформовані такі батальйони: 17-й Кіровоградський, 34-й «Батьківщина», 42- «Рух опору», які у листопаді 2014 року були перетворені в мотопіхотні батальйони і увійшли до складу 57-й окремої бригади. Також був сформований батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Кіровоград».

         З початком російської агресії проти України тисячі відданих українських синів і дочок шукали можливості йти добровольцями на фронт. Всі вони стали солдатами, оскільки того вимагав борг – боронити рідну землю від ворога. В ряди української армії добровольцями пішли і зовсім юні хлопці, і зрілі чоловіки, і ті, хто ніколи не тримав в руках автомат. Хтось в мирному житті був лікарем, дехто менеджером, кухарем, програмістом або ж студентом, котрий зовсім нещодавно покинув навчання. Тисячі звичайних українських громадян, залишивши власні справи та від хрестившись від особистого життя зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії.
         14 березня 2014 року на навчальну базу в Нові Петрівці прибув перший батальйон, сформований саме з добровольців. Ними були ті, хто пройшов Майдан, перетворившись у кістяк його Самооборони. Відверто, на той час не було в Україні боєздатної армії, готової захистити її незалежність. Цією армією стали добробати. Вони першими стали на захист держави – тоді, коли слова «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» стали не просто рядками Гімну, але й закликом до дії. Саме тому День українського добровольця відзначається в Україні 14 березня.

         Їхній подвиг врятував країну. Вони пройшли пекло найтяжчих бойових операцій: Широкине, Іловайськ, Марїнка, Донецький аеропорт… 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...