четвер, 12 квітня 2018 р.

12 квітня
ДЕНЬ КОСМОНАВТИКИ


Першим, хто виплекав  цю мрію, був як відомо, Костянтин Ціолковський. Він запропонував оригінальну ідею побудови космічного корабля – багатоступеневу міжпланетну ракету.
         Першим, хто створив космічний корабель для Юрія Гагаріна, був теж син України – Сергій Павлович Корольов.
         Першим хто додумався використати  ракети для польоту людини в космос, теж був українець – Микола Кибальчич. Пристрій для польотів він розробив в останні дні свого життя – ескіз космічного корабля було видряпано уламком ґудзика на стіні тюремного каземату. Вченого засудили за те, що виготовив бомбу, якою народовольці вбили російського імператора Олександра ІІ. Перед самою стратою Кибальчичу вдалося передати папери з розробками реактивного літального апарата адвокатові, але тюремні служаки вилучили проект винаходу і запроторили в архів спецслужб.

         Видатним радянським вченим українського походження, батьком космічної станції «Мир» та комплексу «Буран»- «Енергія» є одесит Валентин Глушко.
         Торував для людства дорогу до зірок усім нам відомий Кондратюк-Шаргей, який працював і розробив свій винахід на нашій маловисківській землі. У роки війни зник його портфель з ракетними розробками. Хоча в Союзі Шаргеєві розробки нікого не цікавили, проте німці швидко зрозуміли, який скарб вони знайшли. Є свідчення, що деякі матеріали Кондратюка-Шаргея були використані про розробці знаменитої ракети Фау-2
 Славиться наша Кіровоградська земля уродженцем міста Олександрії Леонідом Івановичем Поповим, колишнім командиром екіпажів космічних кораблів та орбітальних науково-дослідних комплексів. Наш земляк здійснив три польоти в космос.
         У дослідження космосу включилося багато країн світу. Вперше на Місяці побували американські астронавти. А першим астронавтом незалежної України став у 1997 році Леонід Каденюк, виходець із Клишківців, що на Чернігівщині. До нього в космос з України літав Павло Попович. До речі, він завжди підкреслював у загоні космонавтів своє українське походження.
         Не лише теоретиками та космонавтами багато наша українська земля. У 1937 році в Харківському авіаційному інституті була створена реактивна група, яка незабаром успішно запустила велику стратосферну ракету.
          А в 1951 році Дніпропетровський автомобільний завод замість авто почав виготовляти ракети Р-1 9трохи досконаліша за згадану Фау-2)
         В 1966 році на території того ж заводу було створене конструкторське бюро, яке розробили космічний носій «Космос», космічні апарати «Метеор», «Стріла (запущений в 1967 році), супутник з серії «Інтеркосмос» та інші. В співпраці з іншими це підприємство брало участь у підготовці «гагарінського  старту».
         Свого часу в радянській Україні в Криму, проходив випробування «Луноход-2».

         За роки незалежності Україна посіла  чільне місце серед провідних космічних держав світу. Наша країна випускала різноманітні ракетоносії, такі як «Циклон-3», «Зеніт -2 SLB», балістична ракета SS-18 «Сатана», «Дніпро». Усього  на трьох закордонних космодромах експлуатується п’ять українських ракетно-космічних комплексів, якими з 1991 року здійснено майже 80 пусків та виведено на орбіту 150 супутників.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...