четвер, 5 квітня 2018 р.

ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР

Кожен день останнього тижня перед Великоднем пов'язаний з останніми днями земного життя Ісуса Христа.
Найважливіший день – чистий четвер. Четвер – день Таємної вечері Ісуса Христа з апостолами, день зради Іудою Спасителя.

Чистий четвер символізує очищення, весняне оновлення людини та всього, що її оточує. Ще вдосвіта  в цей день необхідно спалити бурян, торішнє листя, вичистити й вимити все в оселі, надворі, щоб дім мав святковий вигляд. Це свого роду очищення від усього, що пов’язане з минулим роком, зимою, будь-якими поганими спогадами, очищення від нечистої сили.
За звичаєм, у понеділок Білого тижня готують будинок – підфарбовують, миють, у вівторок перуть білизну, в середу завершують господарські роботи, а в четвер приступають до генерального прибирання. Чистий четвер – найбагатший обрядами день напередодні Пасхи.
Зараз навряд чи хтось робить це, але раніше віруючі люди із самого ранку йшли до річки, щоб хоч раз зануритися у воду. Також до схід сонця усі парилися в лазні. Вважалося, що якщо в посуд із водою покласти на ніч будь-яку срібну річ, а вранці цією водою вмитися, можна не боятися пристріту – ніхто не зможе нашкодити.
А ще в Чистий четвер радять підстригти дитину – це вбереже від випадання волосся і головного болю.
За легендою, до сходу сонця в чистий четвер ворон носить своїх вороненят до річки купатися. Вважали, якщо людина встигне цього ранку випередити ворона та скупатися раніше від вороненят, то вона не матиме проблем зі здоровям протягом усього майбутнього року.
У Чистий четвер було прийнято особливим чином готувати сіль, яку називали «четверговою».  Її загортали в ганчірку і перегартовували в печі, потім товкли і просіювали. Нею лікувалися самі і лікували худобу.
Для цього обряду брали вранці у церкві свічу і випалювали на притолоці (верхній перекладині дверного отвору) і на віконних рамах хрести, обкурювали усі житла ялівцевими гілочками, обходили усі кімнати і будинок по колу з іконою та молитвою.
Обійшовши усі кути в будинку, господині починають генеральне прибирання. Мити потрібно від найдальших кутків до порогу, брудну воду бажано виливати зовні будинку. До самого Великодня будинок уже н прибирають.
          У чистий четвер  приносили додому ялівець і верес, гілочки прикріплювали біля вхідних дверей, щоб уберегти будинок від нещасть.
Щоб у будинку водилися гроші, згідно з обрядом, у воду, якою мили вікна і двері, кидали жменю монет і читали заговір: «Гроші, водіться-не переводіться, зростайте-множтеся, ворогові не діставайтеся!». Після прибирання клали заговорені монети в чистий куток будинку на тиждень, а воду виливали під будь-яке дерево
Є ще й такий звичай – якщо тричі протягом цього дня перерахувати усі гроші, які є в будинку, то вони протягом року не переводитимуться. Робити це слід до сходу сонця, опівдні і на заході.

Згідно зі звичаями, пекти пасочки і паски, фарбувати яйця можна тільки в Чистий четвер після того, як прибрали в будинку.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...