вівторок, 29 березня 2016 р.

МАРІЙКА ПІДГІРЯНКА - НАРОДНА ВЧИТЕЛЬКА І ПОЕТЕСА

29 березня135 років від дня
 народження української поетеси, 
народної вчительки Марійки Підгірянки
 (Марії Омельянівни Ленерт-Домбровської) Народилася поетеса 29 березня 1881 року у селі Білі Ослави на Івано-Франківщині в багатодітній родині лісничого. Росла вона талановитою і вразливою дівчиною на лоні природи чудового гуцульського краю. Дівчинка тягнулася до науки. Вона з дитинства поринула в світ літератури. Дідусь по матері, священник Микола Волошин, навчив улюблену внучку читати й писати не лише українською, а й кількома іноземними мовами. У його домі була багата бібліотека.
Батько-незаможний лісник - не міг дати освіту всім дітям, тому в сімейному колі вирішили, що вчитися буде син, а дівчатка займатимуться хатньою роботою.
   Марійка лише здобула початкову освіту, але на досягнутому не зупинилася. Мріючи стати вчителькою, вона зайнялася самоовітою. Допомагав доньці батько, котрий досконало володів німецькою мовою, добре знав математику, біологію. У п'ятнадцять років Марійка в Коломиї склала екстерном іспит за восьмикласну жіночу школу, а через чотири роки - у Львові (також екстерном)за жіночу вчительську семінарію. Її мрія здійснилася.
   Писати почала М.Підгірянка ще в юності. Її твори друкувалися в 1902-1908 рр в газеті "Діло", журналі "Літературно-науковий вісник". У 1908 році році вийшла її перша поетична збірка "Відгуки душі". Друкувати вірші Марійка Підгірянка почала з 1904 року в періодичних виданнях.
  Понад сорок років Марія Омельянівна разом з чоловіком, теж учителем пропрацювала на ниві народної освіти в Галичичні й на Закарпатті. По війні залишилася працювати на закарпатті Саме тут розквітнув талант Марійки Підгірянки, як дитячої письменниці, її вірші друкувалися в періодиці, шкільних підручниках, виходили окремими книжечками.
   Вона розказувала учням цікаві казки, співала разом з ними щедрівки, колядки та пісні.
   Вчила Марія Омельянівна не лише дітей, а й їхніх матерів: як готувати смачні страви, правильно доглядати немовлят, вести домашнє господарство. І писала вірші. Щирі, задушевні, прості...
   Перші поезії майбутньої письменниці вийшли у світ в дев'яностих роках, підписані псевдонімом "Марійка Підгірянка", який вона обрала на згадку про рідний прикарпатський край і в знак любові до нього. У 1908 році вийшла її перша поетична збірка "відгуки душі".
    на схилі літ вона багато писала для внуків. Складала для них лічилки, вірші-задачки, а підписувалась "бабця Клапця".
   Померла Марійка Підгірянка 18 травня 1963 року. Похована у львові на Личаківському цвинтарі

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...