вівторок, 8 березня 2016 р.

МІЖНАРОДНИЙ ЖІНОЧИЙ ДЕНЬ

  
Напевно, немає серед нас жодної людини, яка не знає про існування цього прекрасного свята. Цього дня ми вітаємо наших матусь, бабусь, сестер, подруг - усіх жінок, яких ми любимо, поважаємо, яким хочемо зробити приємність. Це свято весни, краси й любові. Обов'язково в цей день вітають жінок і на роботі, і вдома. 

   8 березня 1908 року робітниці міста Нью-Йорк, виснажені й доведені до розпачу невимовно важкою роботою та умовами праці, вийшли на вулиці, щоб відстоювати свої права. Вони були обурені жорстокими умовами праці - необхідністю працювати по 12-14 годин на день за мізерну платню, а тому вирішили не йти з вулиць, аж поки хазяї заводів і фабрик не пристануть на їхні умови щодо пом'якшення умов праці. Поліція намагалася розігнати натовп, але жодні заходи не були дієвими - жінки були налаштовані рішуче. Урешті-решт роботодавці погодилися виконати основну частину вимог, і робота на підприємствах була відновлена.
   Пізніше, на міжнародній конференції, присвяченій захисту прав жінок (1910 рік) німецька революціонерка Клара Цеткін запропонувала прийняти рішення щодо щорічного святкування Міжнародного жіночого дня. Коли його вирішено було святкувати? Ясна річ., 8 березня - на згадку про ту досить успішну акцію протесту!
   Повною  мірою міжнародним цей день став у 1914 році, коли його одночасно відзначали жінки різних країн: Угорщини, Австрії, Нідерландів, Німеччини, США, Росії, Швейцарії та інших країн. Це не тільки жіночий день, але ще й свято солідарності в боротьбі за мирне співіснування людей. а для дітей це в перпшу чергу мамине і бабусине свято.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...