четвер, 3 березня 2016 р.

ДВА КРИЛА ЛЕОНІДА ТЕНДЮКА

Сьогодні 3 березня 
виповнилося б 
85 років від 
Дня  народження 
колишнього учня нашої школи
Тендюка Леоніда Михайловича























  

 Народився Леонід Михайлович Тендюк 3 березня 1931 року в селянській родині. Дитинство його пройшло в селі Володимирівка колишнього Великовисківського району (нині Кіровоградський район).
    Коли леонід був школярем і уперше на обкладинці підручника з географії побачив екзотичний малюнок джунглів Нової Гвінеї, море стало для нього не просто мрією, а метою життя.  В шкільні роки почав писати вірші. У Великій Висці  закінчував десятирічку.
   Після закінчення школи, не пройшовши за конкурсом до морського училища, влаштувався у Великовисківську  районну друкарню. Так, щоб абиде працювати. Одначе потроху став звикати і навіть полюбив свою випадкову роботу. Адже земля ще спить, ще спить люд, а ти вже знаєш першим, що діється на планеті...
   В ті дні з моря надходили тривожні вісті: експедиційний корабель теплохід "Буревісник" попав під радіоактивний дощ. Леонід  був під впливом прочитаного, стривожений трагічним випадком, що трапився з "Буревісником". Дізнався й про те, в яких далеких краях побував цей морський блукач. Заздрив: про те, про що він довідувався з приймача, мореплавці бачили на власні очі. І весь час  думав про білобокий кораблик, про загадковські далі...
   Люди кажуть: якщо в нас є омріяне й заповітне, яле з якоїсь причини ще не справдилось, то рано чи пізно воно нагадає про себе. Так сталося і з Леонідом Тендюком. Його кликало море. Ожила в ньому потаємна мрія.
   Попрощавшись з друкарнею, він подався до моря. На океанографічних  суднах "Ю.Шокальський" та "Витязь" Леонід Тендюк  ходив у рейси до островів Фірджі, Японії, Нової Гвінеї, тричі  відвідував  Полінезію, бував у В'єтнамі, Японії, США, Канаді, Індії, Пакистані, Кенії, Австралії.  То були не просто мандри, а серйозна цілеспрямована робота літератора, який добре знав, чого він хоче.
   У 1956 році Леонід закінчив факультет журналістики Київського університету.  Друкуватися почав  з 1950 року.
   В 1962 році Тендюк поїхав у відрядження до Владивостока. Молодого журналіста зацікавила далека окраїна радянської землі, і він залишився там, на Далекому Сході. Протягом  довгих місяців плавання на судні поет вів щоденник, в якому записував бачене й пережите. Вогнедишні вулкани Камчатки і Курил, котикові лежбища Командорських  островів, безлюдні скелі, що загубилися в холодних водах Берингового моря, далекі бухти і зимв'я, поїздки вглиб материка на собачих упряжках, зустрічі з алеутськими  мисливцями, китобоями, оленярами.
   Леонід Михайлович написав  і видав чимало збірочок. Автор поетичних книжок "Поле моє, полечко", "Струмки народжуються в горах", "Берег  моєї землі", "Тиша стривожена штормом", "Голос моря і степу", Ккнижок подорожніх нарисів "Одісея східних морів", "Шукачі тайфунів", "Люди з планети Океан", Повістей "Земля, де починаються дороги", "Альбатрос - блукач морів", "Відгомін Чорного лісу", "Полінізійськеирондо", "Дорогами двух океанів", "Експедиція Гондвана" та інше
      Повернувшись  із далеких плавань, оселився в Києві, довгий час працював у редакції "Молодої України".  Член Спілки письменників України.
12 липня 2012 року перестало битися палке серце "шукача пригод" Хоч леоніда Тендюка з нами вже немає, але залишилися його книги. Вони вічні.















Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...